Sexologens intimitetsövningar – ”sex inte bara det vi gör i sängen”

Ett par som kramas, relationsexperten Louise Mazanti

Relationsexperten Louise Mazanti delar med sig av sina bästa metoder. Foto: SVT.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:43

Efter reklamen: Här är experterna i Vi eller aldrig

(0:43)

Louise Mazanti, 48, är sexolog och psykoterapeut, samt aktuell som relationsexpert i SVT:s nya realityserie Vi eller Aldrig. I den coachar hon par som på olika sätt har svårt med intimitet och sex. Hon berättar för MåBra om de vanligaste problem par kommer till henne med, samt ger instruktioner för metoder som kan väcka en slocknad sexlust. Ofta behöver man börja med intimiteten menar hon.

– Det är viktigt att komma ihåg att sex inte bara handlar om det vi gör i sängen! Det börjar med att ha en bra fysisk förbindelse. Att röra varandra på ett kärleksfullt sätt i vardagen, och inte bara som ett förspel till sex, säger Louise Mazanti till MåBra.

Se ocksåde här vanorna har par med bra sexliv enligt forskningen.

Olösta konflikter påverkar lusten – och tvärtom

Ett av de vanligaste problemen Louise märker hos sina klienter är växelspelet mellan bråk och konflikt – och bristande sexlust. Hon menar att dessa ofta hänger ihop, där om det ena inte fungerar så påverkas också det andra.

Se paren som medverkar i SVT:s nya relationsserie – Vi eller aldrig

– Om sexet och intimiteten inte fungerar leder det ofta till frustration och konflikter. Om dessa får ligga olösta blir också lusten lidande, och så kan man hamna i en ond spiral, menar Louise.

För att bryta mönstret menar hon att det är viktigt att ta delat ansvar för det som inte fungerar i relationen. Om båda gör det så kan man lära sig mycket om sig själv och enklare skapa en djupare och mer solid relation.

– Ofta möter jag par i terapin som bara vill skylla på sin partner. Man måste våga kommunicera, ha självinsikt och ta ansvar för 50% av förhållandet, varje part. Det är nyckeln till att lösa problem – alltid.

Intimitetsövningarna som verkligen fungerar

Generellt menar Louise att en av de viktigaste faktorerna för att skapa, upprätthålla eller liva upp en intim relation, är att aldrig fejka något. Det är viktigt att vara ärlig med vad som känns bra och inte, så att man inte leder sin partner fel. Detta gäller egentligen för all form av beröring och kontakt.

Kalle Norwald: Så pratar du om sex i en ny relation

Här är två konkreta metoder Louise brukar lära ut till sina klienter för att öka intimiteten och sexlusten till varandra. Dessa hjälper till att utforska vad man gillar och inte.

Se ocksåenkla knepet för bättre sex.

Minus tre till plus tre-övningen

”-3 till +3” går ut på att lära känna varandras kroppar och njutningsområden. I övningen turas man om att vara den som ger och den som tar emot, och man kan välja om man vill sitta framför varandra eller om en ligger ner och den andra sitter upp bredvid.

Börja sedan med att titta varandra i ögonen under tystnad, följt av några djupa inandningar. Detta för att ni ska känna att båda två är närvarande både fysiskt och mentalt.

Den som ger ska sedan pröva smeka, lugnt grabbatag eller lekfullt nypa på olika områden på kroppen som den tror att mottagaren tycker om. Mottagaren ska sedan besvara denna beröring med att uppge en siffra mellan minus tre och plus tre, där -3 innebär att beröringen är mycket obehaglig och +3 innebär att det är mycket skönt. Fortsätt så ett tag på olika delar på kroppen och byt sedan roll.

– Den här övningen är lekfull och ett upplysande sätt att lära känna varandra bättre. Inte sällan gör den att man märker något nytt hos sig själv och sin partner, säger Louise.

Härskare och tjänare-övningen

Denna övning är mer sexuellt utforskande, till skillnad från ovan övning där intimiteten och att göra det skönt för varandra i allmänhet framför allt är i fokus. Man kan välja om man vill göra denna ”master and servant”-övning, som den egentligen kallas, med kläder eller utan.

Christina Schollin och Kalle Norwalds kärleksord – för bra relationer

Den som utses till härskare inleder med att försöka koppla av och komma i kontakt med sina egna behov och önskemål just nu, förslagsvis genom att blunda och andas djupt. Be sedan tjänaren att utfylla denna önskan, exempelvis genom att säga ”servant, vill du massera mina fötter?”.

Tjänaren besvarar sedan helt enkelt denna önskan genom att göra det. Om det som härskaren ber om inte känns rätt går det givetvis bra att svara ”ursäkta master, jag kan inte uppfylla den önskan”. Låt det gå cirka 15 minuter och byt sedan roller med varandra.

– Det är en väldigt bra övning för att komma i kontakt med sina egna behov och lära sig uttrycka dem. Det kan också skapa en ny och spännande energi mellan er, om ni inte är van att ha denna typ av roller, menar Louise.

Redaktionens tips

Fem vanliga sexproblem i ett förhållande – och hur ni löser dem

Relationsexperternas egna förhållanden gick i kras efter tv-inspelningen

Sexologens tips: Hitta lusten igen – så lyckas ni

Dela på: