RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Enkla knepet för bättre sex – chockerande simpelt

06 sep, 2021 
Par som ser varandra i ögonen och ler.
Oavsett om du har fast partner, öppet förhållande eller lever som singel så finns det ett enkelt knep som gör underverk för sexlivet. Forskning har visat att det inte alls krävs särskilt mycket ansträngning.
Annons
TV: 5 vanor som par med ett bra sexliv harBrand logo
TV: 5 vanor som par med ett bra sexliv har

Sexlivet brukar som så mycket annat i livet tendera att gå upp och ner. Men sex påverkar vår hälsa mer än vad man kanske kan tro, vilket kan göra det värt att prioritera.

Även om svenskarna inte är några direkt kåtbockar, enligt en nyligen utförd undersökning, så finns det nog ändå en del som skulle vilja hetta upp sexlivet när det väl finns tid för det.

Så här enkelt är det att ha bättre sex, enligt forskningen.

Bättre sex med ögonkontakt

Någonting så enkelt som att se varandra i ögonen kan bidra till bättre sex och större njutning. Forskning har visat att ögonkontakt leder till en ökad känsla av intimitet och trygghet, rapporterar Aftonbladet.

Redan 1989 utfördes en amerikansk studie på området. 72 par fick titta varandra djupt i ögonen i flera minuter utan att prata. Resultaten visade att attraktionen mellan paren hade ökat efter övningen.

Annons

Teorin är att den ökade attraktionen beror på att kroppen vid ögonkontakt utsöndrar bra hormoner som oxytocin och fenetylamin. Det ena skapar tillit och sexuell upphetsning och det andra känslor av förälskelse.

Ta er tiden att se varandra längre i ögonen

Just ögonkontakt och övningar som involverar det är någonting som sexologer ofta använder sig av när de möter par som sökt deras expertis.

Det räcker dock inte med snabba blickar. Men om ni tar er tiden så är ögonkontakt ett bra sätt att bli mer närvarande med sin partner och på så sätt förhöja sexlivet.

– Om man är en person som är orolig eller otrygg eller bara ofokuserad så hjälper ögonkontakten också till med att fokusera mer inåt och till nuet. Men man behöver vila blicken någonstans mellan tre till fyra minuter för att det ska bli en positiv upplevelse, säger Malin Drevstam, sexolog och psykoterapeut, till Aftonbladet.

Två övningar för intimare sex

Louise Mazanti är sexolog och psykoterapeut. Hon har tidigare delat med sig av sina bästa intimitetsövningar för MåBra. Varför inte testa?

Minus tre till plus tre-övningen

  1. Titta varandra i ögonen under tystnad och ta djupa andetag.
  2. Ena parten börjar med att smeka, lätt trycka eller lekfullt nypa på olika områden av den andres kropp som den tror att denne kommer gilla.
  3. Mottagaren besvarar beröringen med en siffra mellan minus tre (mycket obehagligt) och plus tre (mycket skön).
  4. Fortsätt så ett tag och byt sedan roll.

Härskare och tjänare-övningen

  1. Ena parten tar rollen som härskare och den andra tjänare, sedan byts man av.
  2. Härskaren inleder med att slappna av och försöka komma i kontakt med sina behov och önskemål sedan ber denne tjänaren att utföra dem, en i taget.
  3. Tjänaren besvarar sedan önskan. Men känns det inte rätt kan man alltid välja att i stället svara att man tyvärr inte kan uppfylla just den önskningen.

Källa: Aftonbladet, MåBra

Foto: TT

TV: Margaux Dietz bästa tips på hur du gör vardagen lite sexigareBrand logo
TV: Margaux Dietz bästa tips på hur du gör vardagen lite sexigare
Annons