Maxa promenaderna: 6 smarta sätt att få ut mer av din gångtur

kvinna är ute och går

Att promenera är inte bara bra för vår fysiska hälsa, det gör även gott för det mentala. Bland annat förbättras blodcirkulationen och hjärnan blir bättre syresatt.

Vi kan genom att bara sätta ena foten framför den andra en stund komma ner i varv, förebygger stress och depression, sänka blodtrycket, stärka skelettet …

Se även: 5 anledningar att promenera

Därför ska du promenera – 5 anledningar
1:10

Efter reklamen: Därför ska du promenera – 5 anledningar

(1:10)

Slå på ljud

Promenader är bra för både fysisk och mental hälsa

Ja, det finns en mängd olika anledningar att gå en stund varje dag. Överläkaren och författaren Anders Hansen kallar till och med 30 minuters promenad för den bästa medicinen.

Det här säger din gånghastighet om din hälsa, personlighet – och ditt sexliv!

Det finns också en ny studie som visar att man, från medelåldern, kan hålla sin fysiska ålder kring 15 år yngre om man har som regelbunden vana att gå lite raskare promenader.

Men hur man bäst går beror förstås på vad man vill ha ut av sina promenader. Därför har vi samlat en rad olika tips och knep att ta till beroende på vad just du vill ha ut av dina gångturer.

6 sätt att få ut mer av dina promenader

Välj och vraka bland tipsen nedan för att få ut så mycket som möjligt av dina promenadstunder. En bra grund är förstås också att tänka på att variera dina promenader mer.

Gå i uppförsbacke för att träna mer rumpa

Att gå i uppförsbacke är inte bara mer påfrestande för muskler och kondition. Det kan vara det perfekta sättet att träna sin rumpa på. Mer om att gå som rump-pass kan du läsa här.

kvinna promenerar i uppförsbacke

Andas genom näsan för att boosta immunförsvar

Att andas med näsan gör både att föroreningar man andas in kan filtreras bättre och att syretransporten blir bättre på grund av bättre blodcirkulation. Det finns ett smart knep för att näsandas lättare – mer om det kan du läsa här.

5 enkla knep för att få till fler steg i vardagen

Gå i intervaller för att få bättre kondition

Är det bättre kondition du är ute efter kan du välja att gå i ett högre tempo. Ett effektivt sätt är också att gå i intervaller. Gå till exempel så snabbt du kan i en minut och lite lugnare en minut och håll på så i tjugo minuter. Mer om hur du gör promenaderna mer utmanande hittar du här.

Gå i natur för att träna mer muskler och balans

Att promenera i ojämn terräng gör både att balansen utmanas mer och att fler muskler kopplas på. Dessutom får det oss att stressa ner mer. Mer om varför det är bra att gå i naturen kan du läsa här.

Gå i lugnare tempo för att få bättre återhämtning

Att gå i ett lugnt tempo är ett effektivt sätt att hjälpa kroppen att ta hand om stresshormoner. Det ger oss jättebra återhämtning och kan liknas vid meditation. Läs om varför det är nyttigt att ta långsamma promenader här.

7 vanliga anledningar till att du får ont när du promenerar

Gå med gåstavar för att få jobba hårdare

Att gå med stavar är ett effektivt sätt att jobba med fler muskler när du går och även att utmana konditionen mer. Dessutom tränar du koordination. Sofia Åhman tipsar om hur du får bäst effekt när du går med stavar här.

Källa: MåBra Foto: TT

Utvald läsning