SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Det här säger din gånghastighet om din hälsa, personlighet – och ditt sexliv!

02 feb, 2022 
skor på promenad
Har du också börjat ta fler raska promenader under pandemin? Om inte, kanske det här kan få dig på andra tankar. Vi gör ett nedslag i vad forskningen säger om vår gångstil.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför räcker det att gå 7 000 steg om dagenBrand logo
Därför räcker det att gå 7 000 steg om dagen

I pandemin och hemmajobbandets tid har den planerade lunchpromenaden eller powerwalken blivit en allt viktigare del av dagen för många. Insikten om hur lite vi rör oss om vi inte tar oss hemifrån är skrämmande och den dagliga promenaden har blivit ett viktigt komplement till övrig träning.

Därför tänkte vi kika lite närmare på vad forskningen säger om promenader. Din gånghastighet kan nämligen avslöja ganska mycket om både din personlighet och din hälsa.

Går man snabbt så lever man längre

En studie från 2018 med 50 000 deltagare visade att de som går i “normal” takt har 20 procents mindre risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom än de som går långsamt. Studien som publicerats i British Journal of Sports Medicine visar också att om du går snabbare än “normal” takt, minskar du risken med 24 procent jämfört med de som går långsamt.

Annons

Hur snabbt är snabbt då? Ganska rejält raskt, forskarna räknade på ett tempo på cirka sju kilometer i timmen. Allra störst hälsofördelar hade de som är över 60 år – om de går i ett snabbt tempo minskar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom med 53 procent.

En annan studie på gånghastighet och hälsa visade 2019 att män som gick fort kunde leva upp till 20 år länge, och kvinnor upp till 14 år längre än sina långsammare medsystrar. I studien ingick nästan en halv miljon människor, varav de flesta var 50+ när studien inleddes.

Eftersom gånghastighet är en god indikator på den övergripande hälsan är också risken för att drabbas av svår covid högre hos de som de som går långsamt, påpekar professor Tom Yates vid University of Leicester.

Det avslöjar din gånghastighet om din personlighet

Dessutom är vår gångstil starkt sammankopplad med våra personligheter. En studie publicerad i Social Psychological and Personality Science 2017 menar att extroverta personer går snabbare än sina introverta jämlikar. I studien analyserade man gångstilen hos 15 000 deltagare, som också fick svara på frågor sin personlighet.

Annons

Forskarna noterade att studiedeltagare som ansågs mer sociala och ambitiösa också tenderade att promenera snabbare än övriga. De deltagare som klassat sig själva som introverta eller pessimistiska tenderade istället att gå långsammare och dessutom sakta ner snabbare än övriga.

Kan steglängden avslöja detaljer om ditt sexliv?

Ja, faktiskt. Åtminstone enligt en studie (som förvisso både var ganska liten och har många år på nacken nu, men är för anmärkningsvärd för att inte ta upp i det här sammanhanget….).

Enligt den belgiska studien, som publicerats i tidskriften Journal of Sexual Medicine, menar nämligen forskarna att det går att förutspå om en kvinna haft en vaginal orgasm eller inte bara genom att studera sättet hon går. Och forskarna prickade rätt i 81,25 procent av fallen. Tesen är att kvinnor som upplevt en vaginal orgasm har ett bäcken med större rörelsefrihet och därför tar längre steg.

Foto: TT

Annons