5 enkla knep för att få till fler steg i vardagen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Har du fått till färre steg i vardagen på sista tiden? Eller vill du bara öka på din vardagsmotion? Här är några tips på hur du får till mer rörelse, varje dag.

1 Ta varje samtal på språng

Så ofta du bara kan – ta varje telefonsamtal, möte eller avstämning i rörelse. Ta en promenad eller bara rör på dig under tiden, även om det blir att du trampar på stället.

2 Väck kroppen när du väntar

Förmodligen hamnar du i situationer där du behöver vänta någon eller några gånger om dagen. Det kan vara inför ett möte, när du ska hämta ett barn från skola eller en aktivitet eller kanske i busskön.

Varje gång du hamnar i en situation där du får vänta – upp och hoppa, eller gå. Sitt inte kvar i en bil, på en stol eller bänk. Gå i cirklar, gå fram och tillbaka eller bara rör på fötterna. Även om du bara trampar från sida till sida.

3 Ta alltid ta med-kaffe

Dricker du några koppar kaffe, eller te, om dagen så ta tillfället i akt att göra det gåendes så fort det bara det går. Samma sak som du ska fika med en vän – passa på att promenera tillsammans och ta med kaffet i termosmuggar.

4 Ta trappan i onödan

Du kanske har hört att du ska välja trappan framför hissen så fort du har möjlighet? Och det är förstås en jättebra vana. Men ta gärna en trappa i onödan också.

Går du förbi en trappa ute – ta ett varv upp och ner i den. Om du har trappa hemma – gå i den så ofta du kan, lägg gärna saker på andra våningen så du måste gå emellan.

5 Låt bilen stå

Har du bil – använd den bara när du måste och parkera gärna en bit ifrån ditt mål varje gång du ska någonstans och gå sista biten.

Brukar du åka kommunalt – kliv på en hållplats senare eller kliv av en tidigare. Eller gå ett par stationer däremellan om det är en bättre tur!

Foto: TT

LÄS MER:

Anders Hansen: Så promenerar du för att maxa hälsoeffekten

Så får du ut allra mest av dina promenader

9 enkla sätt att göra träningen till ren njutning

Mer innehåll från MåBra
Dela på: