Därför ska du nynna när du går – ”10 gånger mer hälsosamt”

kvinna nynnar när hon går

Promenader. Ett perfekt sätt att transportera sig men också bra motion, ett effektivt sätt att komma ner i varv och stressa ner.

Dessutom har promenader en rad hälsofördelar. Allt ifrån att höja humöret och minska risken för depressioner till att ge bättre minne och längre liv.

Se även: 5 bra anledningar att promenera

Därför ska du promenera – 5 anledningar
1:10

Efter reklamen: Därför ska du promenera – 5 anledningar

(1:10)

Slå på ljud

Knepet som ska göra promenaden mer hälsosam

Att gå någonting är bättre än ingenting men vill man maxa hälsoeffekten av sina promenader så menar överläkaren och författaren Anders Hansen att cirka 45 minuter i raskt tempo, tre gånger i veckan ger bäst effekt, i alla fall på hjärnan.

Ett annat knep för att maxa hälsofördelarna på sin promenad kommer från promenadexperten och författaren Annabel Streets. I en podd från Mindbodygreen tipsar hon om vad vi ska göra. Egentligen är det ganska enkelt.

Yoginad, taktenad eller medinad? 6 sätt att variera promenaden på

Det handlar om att nynna medan man är ut och går. Hon menar att det kommer att boosta vilken promenad som helst. Och göra promenaden upp till tio gånger mer hälsosam. Hur går det till då?

När du nynnar näs-andas du, vilket kan ge hälsofördelar

Så här förklarar Annabel Streets det:

Om du går och nynnar med munnen stängd så kommer du att behöva andas bara genom näsan. Det här kan vara bra för både lungorna och immunförsvaret. Det beror enligt Streets bland annat på att föroreningar filtreras bort bättre då.

En annan fördel med näsandning ska enligt Streets vara att det ökar blodcirkulationen och gör underlättar syreleveransen till kroppens celler.

Hon säger att andning genom näsan frigör mer kväveoxid. Och mängden kväveoxid i kroppen kan påverka allt ifrån metabola hälsa till humör.

Utöver det här finns det även studier som visar att näsandning kan vara bra för minnet.

Därför sover Hannah med tejp över munnen – "utsövd på helt nytt sätt"

Hur ska man nynna då?

Du behöver inte låta så högt när du nynnar. Poängen är att du ska andas genom näsan. Det räcker alltså med att humma lite lågt, gärna till en avkopplande låt om du vill komma ner i varv också under tiden.

Källa: Mincbodygreen Foto: TT

Utvald läsning