TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Därför ska du nynna när du går – ”10 gånger mer hälsosamt”

31 mar, 2022 
kvinna nynnar när hon går
Promenader har så många hälsofördelar, utöver att det är riktigt bra motion. Här tipsar experten om hur du kan göra dina promenader ännu mer hälsosamma – genom att låta lite.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Promenader. Ett perfekt sätt att transportera sig men också bra motion, ett effektivt sätt att komma ner i varv och stressa ner.

Dessutom har promenader en rad hälsofördelar. Allt ifrån att höja humöret och minska risken för depressioner till att ge bättre minne och längre liv.

Se även: 5 bra anledningar att promenera

Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Knepet som ska göra promenaden mer hälsosam

Att gå någonting är bättre än ingenting men vill man maxa hälsoeffekten av sina promenader så menar överläkaren och författaren Anders Hansen att cirka 45 minuter i raskt tempo, tre gånger i veckan ger bäst effekt, i alla fall på hjärnan.

Ett annat knep för att maxa hälsofördelarna på sin promenad kommer från promenadexperten och författaren Annabel Streets. I en podd från Mindbodygreen tipsar hon om vad vi ska göra. Egentligen är det ganska enkelt.

Annons

Det handlar om att nynna medan man är ut och går. Hon menar att det kommer att boosta vilken promenad som helst. Och göra promenaden upp till tio gånger mer hälsosam. Hur går det till då?

När du nynnar näs-andas du, vilket kan ge hälsofördelar

Så här förklarar Annabel Streets det:

Om du går och nynnar med munnen stängd så kommer du att behöva andas bara genom näsan. Det här kan vara bra för både lungorna och immunförsvaret. Det beror enligt Streets bland annat på att föroreningar filtreras bort bättre då.

En annan fördel med näsandning ska enligt Streets vara att det ökar blodcirkulationen och gör underlättar syreleveransen till kroppens celler.

Hon säger att andning genom näsan frigör mer kväveoxid. Och mängden kväveoxid i kroppen kan påverka allt ifrån metabola hälsa till humör.

Utöver det här finns det även studier som visar att näsandning kan vara bra för minnet.

Hur ska man nynna då?

Du behöver inte låta så högt när du nynnar. Poängen är att du ska andas genom näsan. Det räcker alltså med att humma lite lågt, gärna till en avkopplande låt om du vill komma ner i varv också under tiden.

Källa: Mincbodygreen Foto: TT

Annons