TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Överläkaren Anders Hansen: Därför är promenader bästa medicinen!

14 apr, 2017 
AvMåBra
Anders Hansen och promenerande fötter.
30 minuters frisk promenad varje dag räcker för att göra underverk för hälsan. Här är 10 anledningar att snöra på dig skorna.
Annons

TV: Därför räcker det att gå 7 000 steg om dagenBrand logo
TV: Därför räcker det att gå 7 000 steg om dagen

Uppdaterad 25 september 2019.

Det mest effektiva du kan göra för att få ett friskare och längre liv är att träna. Det räcker med 30 minuters rask promenad om dagen, menar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och en av författarna till boken ”Hälsa på recept”.

Här är hans 10 bästa anledningar till att du ska röra på dig en halvtimme varje dag.

1. Håll hjärnan ung

Hjärnan är förmodligen det organ som påverkas mest av att vi rör på oss. Men vad beror detta på? På kort sikt blir hjärnan bättre syresatt när vi rör oss, vilket beror på att blodflödet i hjärnan ökar. På längre sikt har regelbunden träning andra effekter såsom att det bildas nya hjärnceller i hjärnans minnescentrum. Fysisk aktivitet stärker dessutom frontalloben, hjärnans mest avancerade del där förmågor som koncentration, beslutsfattande och impulshämning finns.

Annons

2. Bli av med stress och förhindra utbrändhet

Fysisk aktivitet är en fullständigt makalös stressmedicin, kanske den allra bästa. Regelbunden träning leder till att stresshormonet kortisol successivt sänks. Områden i hjärnan som bromsar mot stress stärks.

3. Skydda mot depression

Man vet att effekten av motion är likvärdig med antidepressiva medel vid lätt till medelsvår depression. Här behöver man dock få upp pulsen rejält.

4. Förebygg diabetes

Fysisk aktivitet kan förebygga och försena insjuknandet i diabetes typ 2. Den ökar musklernas känslighet för insulin.

5. Håll blodtrycket nere

Regelbunden fysisk aktivitet med måttlig ansträngning ger ett bra skydd mot högt blodtryck.

6. Stärk ditt skelett

Bristen på fysisk aktivitet är kanske den största riskfaktorn för benskörhet i dag. Skelettet behöver allsidig belastning för att må bra. Enkelt uttryckt kan man säga att muskler som används ofta och blir starka kräver mer av skelettet, så att nybildningen av benvävnad hela tiden hålls igång.

Annons

7. Slipp åderbråck

Du kan förebygga åderbråck och svullna ben. Om du redan fått åderbråck kan du förhindra att de blir sämre. Promenader tränar muskelpumpen i benen, som sörjer för en normal blodcirkulation. Gångträningen gör att blodet hittar nya vägar för att nå ut i benen, nya små blodkärl växer till runt förträngningen.

8. Skydda mot cancer

WHO:s senaste rekommendationer säger att 150 minuters fysisk aktivitet per vecka minskar risken för vissa cancerformer, däribland bröstcancer. Flera studier visar också detta.

9. Håll tarmen igång

Motion är ett utmärkt naturmedel för att få igång en trög tarm. En lagom rask promenad dagligen räcker för att stimulera tarmrörelserna och motverka förstoppning.

10. Gå ner i vikt/håll vikten

Att gå i trapporna, ta fem minuters extra promenad om dagen eller arbeta en timme stående varje dag kan göra mirakel för hälsan. Du kan bli av med tre kilo på ett år.

AV SUSANNA HAUFFMAN

Källa: Anders Hansen   Foto: TT

Läs mer:

Anders Hansen: Därför kan du inte lägga ner telefonen

Anders Hansen avslöjar hjärnans hemligheter i ny SVT-serie

Överläkaren: Så föryngrar du huden med 10 år

Se också: Frågorna du bör ställa dig själv innan du börjar tränaBrand logo
Se också: Frågorna du bör ställa dig själv innan du börjar träna

Testa vår kurs:

Annons