Så får du ut allra mest av dina promenader

Därför ska du promenera – 5 anledningar
Slå på ljud

Det kostar ingenting, mer än lite tid och kalorier, och du kan göra det så gott som när som helst och var som helst. Promenader måste vara en av våra enklaste motionsformer – men det kan fortfarande vara effektiv träning och det boostar hälsan.

Det är olika vad vi vill ha ut av våra promenader – en del ser det som dagens träningspass, andra som en lugn stund att samla tankar på. Oavsett vilket så finns det många sätt att få ut så mycket som möjligt av din promenad. Välj vad som passar just dig.

Välj att gå en kuperad runda

Vill du jobba på din kondition när du går så välj vägar i kuperad terräng eller med mycket trappor. Du kan också lägga in intervaller i din runda så du går riktigt snabbt vissa sträckor och lite lugnare däremellan.

Ju mer du får upp pulsen – desto bättre fart får du också på både förbränning och blodcirkulation. Men framför allt får hjärtat jobba, och det behöver det för att hålla sig hälsosamt.

Gå några extra steg

Ta med dig en stegräknare (i aktivitetsklocka, i app i mobilen eller en faktisk stegräknare) på din promenadrunda och bestäm dig för att gå ett eller ett par tusen steg längre än du brukar. Det kan sporra dig att gå lite längre, och sedan ökar du på lite eftersom …

Ta med stavarna när du går

Vill du använda promenader som träning så är det toppen att ta med gåstavar. Med stavar får även överkroppen jobba och du kommer snabbare upp i puls.

När du går med stavar – tänk på att aktivera mag- och rumpmuskler ordentligt. Tänk att höfterna vill rakt framåt, inte jobba sida till sida.

Gå i naturen

Vill du stressa ner, tanka ny energi och komma ner i puls så ska du välja skog eller grönområden att promenera i. Studier visar att den här typen av promenader kan minska oroskänslor.

Gå gärna ute i dagsljus så får du både tanka ljus och D-vitamin, och var gärna ute i minst 20 minuter, gör du det tre gånger i veckan sänker du nivåerna av stresshormoner, visar forskning.

Gå med en kompis

Kanske har du svårt att hinna med att träffa vänner, kanske har du svårt att komma iväg om du ska gå själv … Oavsett vilket, eller om du vill att promenadtiden ska flyga fram – boka in en promenaddejt med någon du gillar att prata med.

Ta med dig lurarna på promenad

Naturens ljud kan vara både lugnande och härliga att lyssna på men vill du ha pepp på vägen och få tiden att gå snabbare så ta med dig mobilen och hörlurarna och lyssna på en podd eller en spellista med dina favoritlåtar.

Foto: TT

LÄS MER:

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

5 bästa träningsformerna för att motverka stress

7 övningar för starkare, stabilare höfter

Utvald läsning