Motionsexperten: Så får du effekt av stavgången

Gå med stavar på rätt sätt.

Fråga: Hej! Jag har läst att man kan förbättra sin kondition med fjädrande gångstavar. Vilket motstånd ska man välja och vad ska man tänka på? Finns det några rekommendationer? Tacksam att få råd från en expert.

Tanel

 

Svar: Promenader är en utmärkt träningsform, och att promenera med stavar är till och med ännu bättre. När vi använder stavarna aktiverar vi fler muskler i överkroppen och får därmed upp pulsen lite extra – samtidigt som överkroppens muskler får extra träning.

Det allra viktigaste när du går stavgång är att du har rätt teknik. Tänk på att ha en stolt hållning och sänkta axlar. Se till att staven alltid lutar bakåt och att du trycker ifrån ordentligt med armarna. Ett vanligt fel är att man sätter i stavarna för långt framför sig.

Stavar som fjädrar är utmärkta för att göra stavgångspromenaderna extra effektiva. Du bör se till att du trycker ner fjädern ordentligt varje gång du sätter i den. Stavarna finns med olika motstånd: 4, 5, 6 och 10 kilo. Vilket motstånd du bör välja beror på hur stark du är. För de flesta passar 4-5 kilo bäst, vältränade kan behöva 6.

För att du ska få en riktigt bra konditionsträning bör du öka ditt tempo så att du blir lätt andfådd. Se till att variera både längd och lutning på dina promenader. Det är lätt att man fastnar och alltid går samma runda i samma tempo varje gång.

Lägg gärna in intervaller i din promenad. Det är både jobbigt, effektivt och omväxlande. I detta nummer hittar du flera olika varianter att prova på.

 

Motionsexperten: Så jobbar du bäst upp konditionen

Läs också: Motionsexperten: Så jobbar du bäst upp konditionen

 

 

Utvald läsning