7 vanliga anledningar till att du får ont när du promenerar

Fötter på promenad.
Därför ska du promenera – 5 anledningar
1:10

Efter reklamen: Därför ska du promenera – 5 anledningar

(1:10)

Slå på ljud

Promenader är en av de absolut snällaste träningsformerna vi kan ägna oss åt. Ändå kan det göra ont ibland. Och även om det bara känns lite grann till en början så kan det ge större problem längre fram.

Därför är det viktigt att ta reda på varför man får värk, redan från början. För du vill ju inte riskera att få så ont att du inte kan komma ut på dina promenader alls.

Får du ont av att gå? Det här kan det bero på

Här är några vanliga anledningar att vi får ont, och så här kan du undvika vanliga problem vid promenader, enligt Prevention. Ett sätt att undvika en del av problemen kan också vara att investera i ett par riktigt bra promenadskor.

En annan sak att tänka på är att inte öka på sina promenader för mycket åt gången, utan se till att kroppen hänger med på den högre belastningen.

Gå dig i form: Kom igång med 4 veckors promenadschema

1 Du blir öm i hälen

Om du blir öm i hälen eller under foten så kan det vara vävnaden som går mellan hälen och fotkulan som blir öm. Den här fungerar bland annat som stötdämpare.

Det här kallas plantar fasciitis och det kan du också känna av direkt på morgonen, då vävnaden stelnar till när man är stilla.

Känner du dig stel under foten så stretcha gärna ut området och massera under foten. Du kan också vara hjälpt av att alltid ha stöd i fotvalven. Du kan också behöva se över dina promenadskor.

Smärta i hälen och nedre delen av vaden kan istället vara achilles tendinit, inflammation i hälsenan, som kommer av att senan mellan hälen och vaden blir irriterad.

En början till hjälp kan då vara att undvika att gå uppför och att sträcka ut vaderna regelbundet.

Kvinnor som är ute och promenerar

2 Du får svullna, ömma tår

Om man blir öm eller svullen om tårna kan det bero på tånaglar som växer åt sidorna istället för framåt, som de ska göra. Det kan till exempel bero på att man har för små eller trånga skor.

Om man går längre stunder med tryck på tårna kan det ge blödning under nageln.

Lämna alltid lite plats längst fram när du köper skor, det kan vara bra att gå upp en halv storlek eftersom fötterna kan svälla när man går lite längre. Var också försiktig när du klipper naglarna, klipp dem rakt, inga rundade hörn.

3 Du blir öm på knölen vid stortån

Har du en öm knöl på sidan av foten, nedanför stortån, så kan det vara hallux valgus. Problemen kommer ofta i medelåldern och börjar med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut.

Stortån dras mot de andra tårna och främre foten blir då lite bredare och det kan ge tryck på knölen, speciellt i trånga skor.

Ett första steg att ta hand om det här är att använda rymliga skor, som gärna får vara mjukare i det här området. Får du större besvär behöver du söka hjälp.

Så får du ut allra mest av dina promenader

4 Du får ont i ländryggen

Får du ont i nedre delen av ryggen när du går så har du förmodligen problem med ländryggen sedan tidigare, som blossar upp av rörelsen.

Du kan behöv träna upp bålmusklerna och aktivera dina bålmuskler medan du går. Tänk på hållningen.

5 Du får ont i framsidan av smalbenen

Om du får ont i benhinnorna, på smalbenen, så har du troligen fått en inflammation här. Det kommer ofta om man ökar på mängden man rör sig för snabbt. Man kan också få det av att gå mycket uppför, så foten är flexad mycket, vilket belastar mer här.

För att få ordning på det här kan man behöva vila några veckor för att sedan långsamt öka på sina promenader igen. Blir man öm kan man behöva vila en dag eller två igen.

kvinnor är ute och går promenader utan att få ont

6 Du får ont i utsidan av höften

Man kan få ont i höften av många olika anledningar, men en av de vanligare vid just promenader är en inflammation i dämpande säckar som skyddar höftleden.

Här gäller också vila för att sedan långsamt öka på belastningen igen.

Anders Hansen: Så promenerar du för att maxa hälsoeffekten

7 Du får ont i ett knä

Får du ont i ett knä när du går kan det vara så kallat löparknä. Det ger ofta värk när man går nerför, om man gör knäböj eller efter att ha suttit still länge.

Det här kan man till exempel få av tidigare knäskador, obalanserade lårmuskler, svaga muskler, mjukt knäbrosk eller av att man har platta fötter.

Man kan behöva hitta en alternativ motionsform under ett tag och jobba på att stärka musklerna omkring knät.

Källa: Prevention Foto: TT

Utvald läsning