Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Yoginad, taktenad eller medinad? 6 sätt att variera promenaden på

19 feb, 2022 
kvinna ute och promenerar
Vill du variera dina promenader? Få lite ny motivation? Här är sex sätt att göra dina rundor roligare, mysigare, lättare och härligare!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Bättre humör, skönare sömn, klarare fokus, mindre stress, bra blodtryck, bättre hjärthälsa, mer kreativitet … Det här är bara några av anledningarna till att vara ute och gå.

Vill du variera dina promenader eller få lite ny motivation? Här kommer några alternativ att testa!

Se också: 5 anledningar att ta en promenad

Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Yoginad – ta en promenad med yogastopp

Klä på dig rejält så du håller dig varm och gå till en fin utkiksplats eller ett ställe där du känner dig lugn och harmonisk. Stanna till och gör en yogaövning, till exempel trädet.

I trädet du lyfter ena benet, vrider knät åt sidan och sätter ner tårna och sulan någonstans längs med insidan av benet vars fot är kvar i marken, samtidigt som du sträcker armarna uppåt. Gör sedan samma sak med andra benet. Gör flera yogastopp på vägen om du vill och känner för det.

Annons

Joggenad – växla gå med att jogga så smått

Varva gå med att jogga lite lugnt. Det här gör både att du tar dig fram fortare och att du kommer upp i puls. Dessutom kan det vara lättare att hålla värmen ordentligt medan du är ute om det är en kylig dag.

Poddenad – lyssna på favoritpodden när du går

Ta en ljudbok eller en podd i hörlurar med dig på din promenad. Välj något riktigt spännande att lyssna på så att du glömmer tid och rum. Plötsligt har du gått en riktig långpromenad utan att ens tänka på det.

Kanske kommer du till och med längta till nästa gång du ska ge dig ut, så att du får veta hur det kommer gå?

Medinad – låt promenaden bli en lugn stund

Ta en meditationspromenad där du går lugnt och stilla i natur och alternerar mellan att använda olika sinnen. Gå en sträcka där du fokuserar på att lyssna på alla ljud du kan identifiera.

Gå nästa sträcka med fokus på att känna – hur vin- den smeker ansiktet och hur fötterna känns mot underlaget. Fortsätt sedan med synen – allt vackert du kan se och sedan alla dofter du kan känna på en sträcka.

Annons

Taktenad – håll takten hela rundan

Ta på dig hörlurar med musik och hitta en bra takt i en låt som du sedan kan hålla dig till när du går. Välj mellan en snabb takt där du får pinna på eller någon aningens lugnare.

Beroende på vad du är på för humör och vilket tempo du mår bra av att hålla just den här dagen. Håll takten till musiken du lyssnar på under hela promenaden.

Andenad – hitta fokus medan du vandrar fram

Ta en andningspromenad där du låter andetaget vara i fokus. Hitta en bra andningsrytm när du är ute och går där du till exempel bestämmer att du andas in på fem steg och sedan ut på fem steg.

Nu går du till din egen takt, till skillnad från när du går till musik, och kan fokusera helt på att synkronisera andetaget med dina steg. Justera din hållning om du behöver för att kunna fylla lungorna med luft ordentligt.

Foto: TT

Annons