Minska risken för demens genom att äta enligt denna kosthållning

Kvinna som äter och olika livsmedel på ett bord.
TV: Här är 5 tidiga tecken på demens
1:41

Efter reklamen: TV: Här är 5 tidiga tecken på demens

(1:41)

Slå på ljud

Genom åratal av forskning har man kommit fram till att det finns faktorer som faktiskt går att påverka när det gäller hur väl vi åldras.

Givetvis spelar genetiska faktorer, som vi inte kan påverka, också in. Men det går i alla fall att ge sig själv de bästa förutsättningarna för ett långt och friskt liv.

Aldrig för sent att påverka sin hälsa och risk för demens

Ingmar Skoog är världsledande forskare inom demens, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, professor i psykiatrisk epidemiologi samt föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Han har tidigare berättat för MåBra att det aldrig är för sent att ta till sig nya vanor för ett hälsosamt åldrande och som förebygger demens.

– Varje sak vi gör i livet och genetiska faktorer påverkar hur hälsosamt vi åldras och hur länge vi lever. Det är aldrig för sent att göra förbättringar men så klart gäller ju tidigare desto bättre, säger Ingmar Skoog.

Se ocksåstudie rankar tusentals livsmedel efter hur hälsosamma de är.

De här sakerna förebygger demens

Enligt Ingmar Skoog kan man med dessa sju vanor påverka hur länge man lever och hur friskt man lever, även om det inte är någon garanti:

8 olika typer av demens – symtomen som skiljer dem åt

Kost som minskar risken för demens – först medelhavskost

Kosten är alltså en del i vad man kan göra för att förebygga demenssjukdomar. Men vad är då en bra kost för att minska risken?

Medelhavskost har du kanske redan hört talas om i detta sammanhang. Det är väl etablerat att de som äter en medelhavsdiet ofta lever längre och friskare. Kosten har sin grund i den mat man brukar äta i länderna kring Medelhavet.

I den kosthållningen ingår mycket fisk, frukt, grönsaker, bär, vegetabiliska fetter, nötter, frön, fullkornsprodukter och baljväxter. Man äter inte heller särskilt mycket mättat fett, som rött kött och chark, utan främst fleromättat eller enkelomättat, som olivolja.

Även tillsatt socker och fett med animaliskt ursprung, som smör, äts det inte alls lika mycket av. Man äter mycket ren mat lagad från grunden snarare än processad.

Nordisk kost kan också minska risken för demens

Men det behöver inte vara begränsat till medelhavskost, utan en nordisk kost verkar kunna gå lika bra om man följer grundprinciperna för medelhavskosten.

Det finns inte lika mycket studier på nordisk kost och det har inte gjorts några kontrollerade behandlingsstudier för att minska risken för demenssjukdomar.

Forskning: Ny metod avslöjar alzheimer innan det ger symtom

Men enligt Elisabet Rothenberg, legitimerad dietist och biträdande professor i näringslära vid högskolan i Kristianstad, är det fullt möjligt att äta hälsosamt och demensförebyggande genom nordiska livsmedel.

– Vi har exempelvis rapsoljan som har en fin fettsyresammansättning. Frukt, grönsaker och bär har vi mycket av här i Norden. Rotsaker av olika slag likaså, säger hon till Expressen.

Enligt henne är det viktiga att vi väljer hälsosamma livsmedel i första hand och drar ner på de livsmedel som är förknippade med ohälsa.

Skillnaden mellan medelhavskost och nordisk kost

Anders Wallin, professor i klinisk neurovetenskap och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal, säger till Expressen att den nordiska kosten i stora drag liknar medelhavsdieten.

– Det är ingen skarp skillnad mellan de här två varianterna. En skillnad är att det är mer olivolja i medelhavsdieten och mer fullkornsprodukter i den nordiska kosten, säger han till tidningen.

Studie: Det här ökar risken för demens med 90 procent

I stället för bland annat lamm och bläckfisk som äts kring medelhavet så äter man mer viltkött och rapsolja i den nordiska kosten. Men även fet fisk som lax, strömming och makrill. I övrigt ingår till exempel kyckling, potatis, rotfrukter, fullkornsprodukter, ärtor, bönor, kål, ägg och bär.

Enligt experterna kan nordisk kost sänka blodtrycket, kolesterolvärden och bidra till ett jämnare blodsocker. Men alltså också utgöra en del för att minska risken för demens.

Källa: Expressen, MåBra

Foto: TT

TV: Här är 5 typer av vila som alla behöver
1:13

Efter reklamen: TV: Här är 5 typer av vila som alla behöver

(1:13)

Slå på ljud

Utvald läsning