BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Nya Mosleymetoden: Så fungerar de olika faserna i 800-fastan

04 jan, 2022 
dr michael mosley
Glöm 5:2, nu är det 800-metoden som gäller enligt dr Michael Mosley. Så här går nya Mosleymetoden till i de olika faserna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley

Dr Michael Mosley känner de flesta till som mannen bakom 5:2-dieten. Han fortsätter att jobba med att inspirera till viktminskning och till att leva mer hälsosamt. Men nu har han gått från 5:2 till 800-metoden.

I den nya boken Mosleymetoden i praktiken är det dock Michael Mosleys fru, dr Clare Bailey, som tar mer plats. Även hon är läkare och hjälper patienter ner i vikt samt att förebygga samt hantera diabetes typ 2. Med hjälp av kost.

Mosley har gått över från 5:2 till 800-metoden

Att de nu väljer att förespråka 800-metoden framför 5:2 förklaras i boken. Det var efter att Clare Bailey slagit sig ihop med en forskare och gjort en studie på överviktiga patienter med typ 2-diabetes.

Patienterna fick under två månader äta lågkolhydratkost. De personer i studien som under den här tiden ätit 800–1000 kalorier om dagen gick ner i snitt 9,5 kilo och fick dessutom förbättrat blodtryck och blodsockernivåer. Man fick alltså bra resultat på att äta runt 800 kalorier om dagen i studien.

Annons

Tillsammans med andra läkare utformade paret "The fast 800". Till skillnad från 5:2-metoden äter man 800 kalorier på sina två fastedagar, istället 500-600 kalorier.

Så fungerar nya Mosley-metoden

I 800-metoden äter man medelhavskost, begränsat med kolhydrater och mer av grönsaker och fibrer. Vinningen, utöver att man går ner i vikt om man behöver det, menar dr Mosley är att man håller vikten och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer och diabetes typ 2.

Du äter mycket av: fet fisk, olivolja, nötter, avokado, grekisk yoghurt, grönsaker (framför allt som växer ovan jord), bönor, linser, fullkornsprodukter och bär. Du äter ordentligt med protein.

Du äter måttligt med: kolhydrater. Och av kött. Du undviker eller äter väldigt lite av: socker, sötningsmedel och stärkelse som vitt bröd, pasta och flingor. Processade livsmedel, hel- eller halvfabrikat. Alkohol.

Tänk också på: Under de dagar man äter mindre kan man behöva dricka extra mycket vatten.

medelhavskost

Mosleymetodens tre olika faser

Mosleymetoden består av tre olika faser. Man väljer fas efter vad man har för mål.

Annons

FAS 1: Viktminskning

Här äter man 800–850 kalorier per dag i 2–12 veckor. Tanken är att man kick- startar sin viktminskning och ökar sin fettförbränning. Man kan hoppa över denna om man inte behöver gå ner mycket i vikt eller har svårt för att hålla sig till så få kalorier om dagen.

FAS 2: Periodisk fasta

I fasen även kallad nya 5:2 äter du 800 kalorier ett par dagar i veckan och fler kalorier övriga dagar. De 800 kalorierna kan man välja att äta i två eller tre måltider. Fasen är för den som närmar sig målvikt, inte behöver gå ner så mycket eller som vill ta det lugnare.

FAS 3: Underhållsfasen

Du äter medelhavsinspirerad mat och håller koll på portionsstorlekar men räknar inte kalorier. Du äter någon godsak ibland men fortsätter undvika socker och stärkelserika kolhydrater så gott det går.

I samtliga faser kan du även välja att äta dina måltider under en tidsbegränsad period på 10–12 timmar. Då får kroppen och ämnesomsättningen 12–14 timmar att återhämta sig på och förnya celler. Forskning visar att det här är bra. Du äter då till exempel mellan 8–18, eller 8–20.

Källa: Mosleymetoden i praktiken Foto: TT

Annons