HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Johanna lär folk att vila med avslappningsmetoden Yoga Nidra

24 nov, 2022 
AvCamilla Schröder
Johanna Hector
Känner du att vila – det är något man får ta på helgen, eller semestern? Får du skuldkänslor de gånger du vilar? Du kanske till och med sätter ett likhetstecken mellan vila och lathet? Du är långt ifrån ensam, men nu är det dags att sätta stopp för det. Tiden är inne för att våga vila.
Annons

Johanna Hector, som arbetar som tränare, utbildare, coach och konceptutvecklare, menar att många av oss kvinnor idag är duktiga små prestationsprinsessor, med så många måsten och höga krav på sig själva att vi därför inte tar oss tiden att vila. Allt ska vara så perfekt och vi känner ett behov av att prestera i alla avseenden i livet, då blir vilan nästan skambelagd i stället.

– Det krävs mod för att vila idag. Jag vill hedra de som vågar, för när jag ser någon som vilar så vet jag också hur mycket som krävts för att de ska kunna göra det.

Se också: Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns

Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömnsBrand logo
Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns

Började njuta av att vila med "yogisk sömn"

Men vad innebär egentligen vila? Johanna Hector vill poängtera skillnaden mellan att vila och att koppla av.

Annons

– I vårt samhälle idag pratar vi mycket om avkoppling. Man skrollar i telefonen eller tar ett glas vin. Men vila kräver mer disciplin. Vila är en mer aktiv form. Vi behöver stänga av saker för att koppla in till oss själva. Vi behöver ett verktyg för vår återhämtning.

Johanna Hector har en stor kärlek till yoga. Hon har både utövat och instruerat yoga i många år, och det var yogaformen yoga nidra som gjorde att hon slutligen började njuta av att vila. Plötsligt kändes vilan lustfylld. Yoga nidra är i korthet en guidad djupavslappning som även kallas ”yogisk sömn”. När man utövar yoga nidra är sinnet vaket medan kroppen befinner sig i ett sovande tillstånd.

Yoga nidra utförs traditionellt liggandes, men Johanna Hector anser att det går bra oavsett om du står, går eller ligger ner. Det viktigaste är att den blir av och att du inte sitter framför ratten när du utövar den.

Känner en större tillit till sin egen förmåga

Efter att hon börjat vila regelbundet, med hjälp av yoga nidra, har hon lagt märke till flera förändringar.

Annons

– Jag är inte lika reaktiv längre. Yoga nidra har blivit min pysventil och jag känner en större tillit till min egen förmåga. När det snurrar för mycket runt henne så tar hon en stund för sig själv och sedan är hon redo för livets utmaningar igen.

Hon berättar också att hon gått från att alltid förklara eller ursäkta sig innan hon skulle vila, till att med pondus kunna säga ”Jag tar en paus och vilar”. Johanna Hector arbetar bland annat som konceptutvecklare inom träning och hälsa och har skapat ett program som handlar just om vila. Hon berättar att en av anledningarna till att hon utvecklade programmet var för att hon själv tidigare inte tyckte om att vila.

– Jag tyckte vila främst handlade om förbud. Jag fick höra saker som ”Du måste lugna ner dig Johanna.” Det kändes mer som att man försökte bromsa min livslust.

Detta var en av drivkrafterna till att skapa ett program med vila och återhämtning i fokus. Hon ville också förmedla att vila kan vara något lustfyllt, något att längta efter i stället för att känna som ett tvång.

Annons

Johanna Hector
.

Ålder: 39

Bor: Utanför Göteborg

Familj: Man och tre döttrar

Gör: Konceptutvecklare, tränare, coach och utbildare

Återhämtning är en viktig del av livet

För att orka med livet, och allt det innehåller, så är återhämtningen en otroligt viktig del. Om vi aldrig blir ordentligt utvilade kommer vi heller aldrig prestera som vi önskar och behöver. Hur mycket vila vi behöver är individuellt, men det som är lika för alla är att både kroppen och knoppen behöver återhämta sig för att kunna leverera.

Pressen på den perfekta tillvaron kan dock vara svår att kombinera med tanken på återhämtning. Vila, det är något man gör på helgen eller på semestern, är det kanske många som tänker. Ändå är det långt ifrån alla som känner sig utvilade efter ledigheten. Tyvärr är det många idag som lider av stress och stressrelaterade sjukdomar och stressen kan göra att man inte tar sig tid för den återhämtning man behöver eftersom man helt enkelt känner att tiden inte finns. Johanna Hector förstår dilemmat.

Annons

– Jag har all respekt för det.

”Vila först - allt annat sen”

Hon tror att de som verkligen har svårt att hitta tiden till att vila ofta har någon typ av föreställning av hur omgivningen ska vara. Hon tror att de föreställer sig att det måste vara en spa-liknande omgivning och att man måste gå in med en särskild känsla innan man vilar. Det vill hon slå hål på och tipsar:

– Skit i perfekt! Ta på dig hörlurar och lyssna medan du lagar mat eller diskar. Ställ klockan lite tidigare på morgonen och ta en yoga nidra. Eller om det passar bättre på kvällen, lägg dig i sängen lite tidigare och ta en god natt-nidra. Du behöver bara en kvart.

Johanna Hector upplever att det finns ett behov i människor att behöva prestera innan man förtjänar vila. Att man ”bara ska göra det och det och det först”, men hon tycker snarare att man ska börja med vila. Vila först – allt annat sen. Det sätter tonen för hela dagen och gör oss fyllda med energi, lust och glädje. Så, nästa gång du tänker: ”Jag ska bara…”, följ i stället Johannas uppmaning:

Annons

– Skit i det, lägg dig ner!

Yoga nidra

Vad? Betyder ”yogisk sömn”. Sinnet är medvetet men kroppen sover. Det är en guidad djupavslappningsteknik som härstammar från den tantriska läran och det finns flera olika inriktningar.

Hur? Utövas oftast i liggande position (savasana), så bekvämt som möjligt. En nidra är vanligtvis mellan 15 och 30 minuter men kan även vara längre. Den som guidar använder sig av visualisering och kroppsscanning där varje del i kroppen uppmärksammas.

Varför? För minskad stress, ökad koncentration och bättre sömn. Kan även minska fysisk smärta och ersätta förlorad sömn.

Var? Du kan hitta många olika nidror gratis på nätet, de finns också att köpa.

Vem? Passar alla som är i behov av mer avslappning.

Att tänka på: Som med allt annat så blir vi bättre ju mer vi övar, men du kan inte göra fel. Yoga nidra är en adaptogen praktik, vilket innebär att du kommer få det du behöver just då.

Övrigt: Yoga nidra ingår i ett program som används för att behandla posttraumatisk stress hos krigsveteraner i USA.

Källa: yogobe.com och Johanna Hector.

Foto: Shutterstock/TT, Privat

Annons