Forskare: Risken för demens minskar ju bättre kondition du har

Studien som ligger till grund för de nya rönen bygger på ett långt arbete. Forskarna har följt 191 kvinnor som satte sig på motionscyklar i vetenskapens tjänst i den så kallade ”Kvinnoundersökningen” 1968. Kvinnorna, som var 50 år i genomsnitt, fick trampa upp till sin maximala syreupptagningsförmåga och noterades för det resultatet.

Baserat på de konditionsresultaten har forskarna sedan kunnat följa kvinnorna vid sex tillfällen, under 44 år, för en studie i demens.

Läs också: Spenat kan minska risk för alzheimers och demens

Och resultaten visar ett samband mellan kondition och risken att drabbas av demens.

– Den femtedel som hade bäst kondition minskade risken med 90 procent för alzheimer och demens, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin och föreståndare för AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet i Nyhetsmorgon.

Professor Ingmar Skoog berättar om kopplingen mellan kondition och risken att drabbas av demens. Bild: TV4

”Väldigt god nyhet”

De med bäst kondition som ändå drabbades av demens gjorde det dessutom, i genomsnitt, elva år senare än de som var måttligt tränade.

Läs också: Alzheimers – dåligt luktsinne kan vara demens 

– Det här är en väldigt god nyhet för det visar att vi själva kan göra någonting åt det, säger Ingmar Skoog i Nyhetsmorgon.

– Det är aldrig försent. Man kan alltid minska risken att drabbas.

Krävs inte maraton-kondis

Professorn förtydligar också att det som avsågs med god kondition inte handlar om att kvinnorna var maraton-löpare eller liknande.

– De som låg på god kondition går att jämföra med de som klarar av mellan lätt jogging och att springa milen på en timme och 15 minuter.

Läs också: Forskare: Då kan det finnas vaccin mot Alzheimer

Helena Hörder är postdoktor vid Sahlgrenska akademin och försteförfattare till artikeln. Hon poängterar att studien inte påvisar något orsakssamband mellan kondition i medelåldern och risken för demens. Däremot är kopplingen tydlig.

– Resultaten är spännande på grund av möjligheterna att förbättra kardiovaskulär kondition i medelåldern, vilket skulle kunna skjuta upp eller till och med skydda från demens. Men det behövs mer forskning, även för att undersöka när under en livstid det är som viktigast att vara i bra fysisk kondition, säger hon i ett pressmeddelande.

Studien har publicerats i tidskriften Neurology

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

LÄS MER:

Basta mer – minska risken för demens och alzheimers

För mycket salt i maten kan leda till demens

Rosacea kan öka risken för alzheimer 

Demens hos unga – symptomen ska du inte ignorera

Utvald läsning