HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Supertips från Anders Hansen: ”5 saker som vänder depp till pepp”

07 okt, 2021 
Sanna Bergling
Till vänster Anders Hansen och till höger en kvinna som ser frustrerad och sorgsen ut.
Lär dig förstå hjärnan – så förstår du ditt mående på kuppen. Det menar Anders Hansen, aktuell med ny bok, som här bjuder på fem genvägar till bättre mående.
Annons
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Varför mår vi så dåligt när vi egentligen har det ganska bra? Den frågan försöker succéförfattaren och psykiatern Anders Hansen ge svar på i sin nya bok Depphjärnan. I en intervju med MåBra pratar han kring vår bild av lycka, som han menar ofta är orealistisk.

Du kan läsa hela intervjun i MåBra nr 11, här är ett utdrag där Anders Hansen listar fem konkreta råd för en bättre psykisk hälsa och ökat välbefinnande.

Anders Hansens fem råd för att må bättre:

1. Öka din hjärnkunskap

Att lära sig om hjärnan och se världen från hjärnans perspektiv och verkligen på djupet förstå vad som händer gör det enklare att inse att du inte är trasig för att du inte alltid är lycklig eller har ångest, tvärtom är det så en frisk hjärna fungerar. Hjärnan är inte utvecklad för välbefinnande, den är utvecklad för att överleva.

Annons

– I mitt yrke möter jag många patienter med ångest och depression som blivit hjälpta av den här kunskapen och som kan säga att ”ångesten eller en panikattack är okej eftersom det är ett tecken att min hjärna fungerar normalt”, säger Anders Hansen.

2. Prioritera sömn, träning och vänner

Sömn, fysisk aktivitet och umgänge med andra får oss att må bra, menar Anders Hansen.

– När man förstår hur detta används av hjärnan för att skapa känslor inser man på djupet hur viktiga de är för att må bra och utslitna hälsoklyschor får en djupare mening. Hjärnan och kroppen hänger samman och genom att prioritera att sova, träna och träffa andra ökar chansen för välbefinnande. Exempelvis kan träning öka motståndskraften mot ångest.

3. Andas rätt och lura din hjärna

Hansen tipsar också om att fokusera på egna andetaget.

– Om man känner oro är det bra att fokusera på att andas med djupa andetag, andas in under fyra sekunder och andas ut under sex sekunder. Att dra lugna andetag med lång utandning kan lura hjärnan att tro att allt är lugnt.

4. Prata om det!

– Sätt ord på dina känslor: Att träna på att så nyanserat som möjligt beskriva vad du känner är kopplat till lugn och minskad ångest, råder Anders Hansen.

5. Medicin kan hjälpa

– Framförallt antidepressiva läkemedel tillsammans med annan behandling kan hjälpa vid svår ångest, men det måste man naturligtvis ta med sin läkare, säger han.

Foto: TT

Vill du ha enkla övningar som ökar ditt välbefinnande? Var med i MåBra:s self care-kalender. Läs allt om den här!

Annons