Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anders Hansen: Därför mår vi så dåligt fast vi har det så bra

28 apr, 2021 
anders hansen om depphjärnan
Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Den frågan har författaren Anders Hansen funderat på under hela sitt yrkesliv som psykiatriker. I sin nya bok Depphjärnan vill han ge oss förklaringen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är Anders HansenBrand logo
Det här är Anders Hansen

Läkaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansen är aktuell med nya, kommande boken Depphjärnan, som dyker upp i höst. Tidigare har han bland annat skrivit omtalade böcker som Hälsa på recept och Hjärnstark.

Anders Hansen: Varför kan inte hjärnan låta oss må bra?

På en digital pressträff med Bonnierförlagen berättade Anders Hansen om vad den nya boken kommer att handla om:

– I den här boken ska jag titta på det här mysteriet i att vi har universums mest kända komplexa struktur bakom våra ögon, alltså vår hjärna. Allt med hjärnan är fantastiskt, den kan lagra 11 000 bibliotek fulla av information. Men varför kan den inte låta oss må bra hela tiden?

Hansen menar att med tanke på hur bra vi har det just nu – sett till att de allra flesta ju faktiskt har det mesta de behöver för att leva bra, så borde vi kanske må bättre? Han fortsatte berätta:

Annons

"Vi har aldrig haft det så bra som idag"

– Det blir ju extra märkligt med tanke på att vi lever i enormt materiellt välstånd. Vi har aldrig haft det så bra som idag. Ändå så skaver någonting känslomässigt inom oss. Och den frågan: Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Den har jag tänkt på under hela mitt yrkesliv som psykiatriker.

Anders Hansen berättar också att det så småningom kom en insikt, som senare ledde till att boken Depphjärnan blev till.

– Det var först när jag insåg att man inte bara kan titta på var vi är idag utan var vi har varit, som ett nytt sätt att tänka kring det här uppenbarade sig och det har jag velat förmedla i den här boken.

Anders Hansen om boken Depphjärnan
Anders Hansen berättar om sin nya bok Depphjärnan på Bonnierförlagens pressträff.

Varför mår vi då så dåligt fast vi har det så bra?

På frågan vad det då är som gör att vi mår så dåligt fast vi har det så bra svarade Anders Hansen:

Annons

– Svaret är att hjärnan inte är utvecklad får välbefinnande. Den är utvecklad för överlevande och reproduktion, och förvånansvärt lite har hänt med oss sedan savannens dagar.

Han menar att biologiskt är vi kvar i en tid där vi var jägare och samlare. Att vi inte har förändrats på det sättet.

– Och de egenskaperna som formade människan under 100 000-tals år påverkar inte bara våra kroppar, vår fysiologi, utan våra hjärnor, vår psykologi, förklarar Hansen under pressträffen.

Han menar också att det kan vara viktigt för oss att veta varför vi är som vi är.

– Förstår man det på djupet, hur det här verkligen fungerar, då blir man också motiverad tror jag att förändra vissa saker.

Vilket också kan förklara hur Anders Hansen har tänkt kring Depp-hjärnan.

– Den här boken börjar med en förklaring ”Vad är känslor egentligen? Hur skapas de i hjärnan?” Vi upplever det som att känslor sköljer över oss, som att de är passivt upplevda, men de är ju faktiskt aktivt konstruerade av hjärnan som använder framför allt information från kroppen. Inte bara från vad som händer utifrån utan också från kroppen. Och utifrån det skapar hjärnan känslor.

– Och utifrån det avstampet går jag sedan in och tittar på depressioner och ångest – vad är det egentligen? Varför skapas det? Och så en avslutande del av boken som är vad kan vi göra åt det här då?

Anders Hansens nya bok heter Depphjärnan och ges ut av Bonnierförlagen. Boken kommer ut i butik under hösten 2021.

Foto: TT samt från Bonniers pressträff

Annons