6 enkla tips för att minska ditt stillasittande under dagen

Kvinna som sitter framför datorn.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:60

Efter reklamen: 5 sätt att få in fler steg i vardagen

(0:60)

Om man har ett skrivbordsjobb faller det sig naturligt att man sitter still under längre perioder. För en del har det blivit ännu mer under pandemin då man kanske inte längre tar sig till sin arbetsplats och inte får lite motion den vägen.

För mycket stillasittande kan ha negativa hälsoeffekter. Några av dem är depression, cancer, hjärt- kärlsjukdom och övervikt.

Men regelbundna pauser från stillasittandet har visat sig effektivt för att motverka många av konsekvenserna. Här är 6 enkla tips från hälsocoachen som du kan försöka att få in som rutiner!

Går du färre än 5000 steg om dagen? Så påverkas din förbränning

1. Ta en kort promenad efter maten

Det räcker med ynka tio minuter men vill du gå längre är det givetvis också positivt. Genom att röra på dig efter maten håller du blodsockret stabilt. Det gör också att du kan slippa den typiska tröttheten man kan känna efter maten.

Du stöttar också ämnesomsättningen och hjälper matsmältningen på traven. Ofta blir man ju också gladare av lite frisk luft!

2. Ställ dig upp för lite kort stretching

Stillasittande kan inte bara påverka långsiktigt. Om man jobbar mycket framför en dator kan man till exempel få ont i nacken och ryggen. Försök att motverka detta genom att resa dig upp någon gång i timmen, skaka loss och sträck ut musklerna.

Här är tips på några enkla övningar du kan prova.

4 sekunders-träningen som boostar din förbränning och hälsa

3. Ta en danspaus

Om du vill ha en roligare variant på det övre tipset så kanske detta kan vara något? Eller varför inte variera!

Genom att ta en kort paus för dans till din favoritlåt kommer du i rörelse och får ett bättre humör på köpet. Precis som en promenad ger dansen både fysiska och psykiska fördelar.

4. Städa upp runtomkring dig

Att ställa sig upp för att plocka undan lite eller ställa i ordning är ett perfekt sätt att komma i rörelse och samtidigt göra någonting nyttigt. Studier har visat att en prydlig arbetsplats kan ge mer energi och göra oss mer skärpta.

Om det redan ser prydligt ut, varför inte testa att byta plats på almanackan och kaffekoppen för att sedan ändra tillbaka om det inte passar?

Träningsexperten: Så mycket, eller lite, behöver du röra dig

5. Påminnelser för att hålla koll på stillasittandet

Det är inte enkelt att själv hålla koll på hur länge man egentligen suttit. Det är ju också lätt att bli uppslukad av någonting som kräver fokus.

Testa att sätta ett larm någon gång i timmen som påminner dig om att det är dags att få in en kort bensträckare och lite rörelse. Om du använder dig av ett träningsarmband så har dessa ofta den funktionen.

6. Stå upp varje gång du får möjlighet

Om du jobbar hemifrån kanske det är möjligt att ställa datorn på ett bord, en hylla eller en byrå så att du kan stå upp och jobba mellan varven? Och när du tittar på tv kanske det är möjligt att stå en stund?

Andra liknande vanor man kan försöka lägga till med är till exempel att ställa sig upp när man pratar i telefon, skriver ett sms och pratar med en kollega eller familjemedlem. Gå gärna runt litegrann också. Med enkla medel kan man bryta de långa perioderna av stillasittande!

Källa: Mindbodygreen

Foto: TT

Redaktionens tips

Lider du av "Dead butt syndrome"? Ja, du läste rätt!

Ont i ryggen? Detta är det sämsta du kan göra

Nej, du går inte ner i vikt av att stå och jobba

Dela på: