Ont av att sitta vid skrivbordet? 6 övningar som hjälper

Ont i axlar och nacke är vanligt för de som jobbar med datorer.

Att arbeta framför en bildskärm hela dagarna är inte direkt ultimat för våra kroppar och det bekräftas av en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo.

Enligt undersökningen, som utfördes på uppdrag av företaget Mousetrapper AB, har mer än hälften av de svenskar som dagligen arbetar vid bildskärm – 1,9 miljoner människor – känt smärta i nacke, axlar eller i armen. Av de tillfrågade i åldern 18-29 år uppgav hela 64 procent att de någon gång har känt smärta vid datorarbete.

– Förklaringen kan vara en kombination av att många unga nonchalerar dessa problem som något övergående. De har också levt ett liv där datorer är en naturlig del av vardagen och något de har haft tillgång till hela sitt liv, både i det privata och under studietiden. När de kommer ut i arbetslivet och lägger en stor del av sin vakna tid framför en bildskärm, både på jobbet och privat, accentueras problemen, säger Anders Ehnbom, VD för Mousetrapper, i ett pressmeddelande.

Läs också: Så påverkas hälsan av jobb i öppet kontorslandskap

I åldersgruppen 18-29 år spenderade 92 procent minst två timmar framför bildskärmen på jobbet varje dag. Skillnaden mellan den äldsta åldersgruppen, det vill säga 50-64 år, var inte så stor. Hela 91 procent satt minst två timmar framför bildskärmen på jobbet varje dag. Skillnaden är att de äldsta inte gjorde det när de var i 20-årsåldern.

– Vi riskerar att en stor grupp unga får problem att klara sina arbetsuppgifter i framtiden eftersom så kallad musarm kan förebyggas men är svår att helt bli av med. Med undersökningen hoppas vi kunna bidra till ökad insikt om problemet och om vikten av bra ergonomi och tekniska hjälpmedel för att förebygga smärta vid bildskärmsarbete, säger Anders Ehnbom.

Med hjälp av smarta tips och övningar går det faktiskt att förebygga smärta vid bildskärmsarbete. Här är sex tips som hjälper!

1. Sträck ut armarna framför dig, håll ihop händerna och känn att skulderbladen sträcks isär. Håll positionen i 5-15 sekunder. Spreta med fingrarna och knyt näven växelvis. Upprepa 10 gånger med varje hand och känn hur spänningar släpper.

2. Trötta ben? Testa att lyfta hälarna när du har fötterna i golvet, upprepa 20 gånger.

3. Om du har ont i axlarna kan det förebyggas om du ställer dig upp med höger ben framför det vänstra i en dörröppning. Sätt höger hand (vänster om du är vänsterhänt) i ländryggen med handflatan utåt. Sätt armbågens baksida mot dörrkarmen och töj försiktigt i 5-10 sekunder genom att du lutar överkroppen bakåt. Upprepa ett par gånger.

Läs också: 6 vanliga orsaker till värk i axlar och nacke

4. Byt ut den traditionella musen mot ett ergonomiskt pekdon som förebygger musarm. Målet är att armbågen ska hamna innanför axeln, vilket drastiskt minskar problemen med smärta i arm, axel och nacke.

5. Testa ett höj- och tänkbart skrivbord. Då kan du dels variera mellan stående och sittande – när du står aktiverar du fler muskler om du samtidigt flyttar vikten då och då mellan benen. Du kan även se till att du sitter rätt genom att kontrollera att armbågarna är i höjd med skrivbordet när du sitter avslappnat med rak rygg.

6. Sitt rätt med en justerbar stol. En lätt framåtlutad ställning är att föredra. Fötterna ska stå stadigt på golvet och se till att ländrygg och underarmar får att bra stöd.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Redaktionens tips