TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

4 sekunders-träningen som boostar din förbränning och hälsa

05 maj, 2020 
4 sekunders-träning
Vill du få bättre förbränning och boosta din hälsa? Lägg fyra sekunder på att jobba upp pulsen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ynka fyra sekunder av högintensiv träning kan göra stor skillnad för hälsan – om du bara gör det några gånger om dagen. Får du till de få sekunderna regelbundet så motverkar du den dåliga inverkan som stillasittande kan ha på din ämnesomsättning och hälsa, visar en ny studie.

Stillasittande ökar risk för flera sjukdomar

Kanske har du redan koll på att stillasittande många timmar om dagen kan vara dåligt för oss? Bland annat kan det öka risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ-2 och störa vår förbränning på olika sätt.

I tidigare studier har man tittat på hur ett träningspass under dagen kan väga upp de dåliga effekterna av sittandet. Och då kommit fram till att det inte räcker att röra sig en gång om dagen.

Bland annat har studier på ungdomar visat att stillasittande gör det svårare för kroppen att bryta ner och rensa bort fett, vilket påverkar både förbränning och hälsa. Även om deltagarna tränade måttligt intensivt en timme om dagen så hjälpte det inte.

Annons

Forskare tror därför att när vi sitter ner i för långa perioder i sträck så blir det svårare för kroppen att tillgodose sig de bra effekterna som träning ger. Vi behöver helt enkelt vara igång kontinuerligt under dagen, inte bara under en period.

Superkorta men intensiva träningpass ger effekt

Det här fick också forskare att titta på om kortare, mer intensiva träningspass under hela dagen kanske kunde ha bättre effekt. Och en ny studie visar att det faktiskt kan vara så.

Studien gjordes på unga personer som fick sitta en hel dag, och bara resa sig för att gå på toaletten och för att äta. Nästa morgon fick de äta en fett-rik frukost och sedan mätte man deras metabolism (förbränning) under kommande sex timmar.

En annan dag fick personerna sitta ner igen, men den här gången fick de cykla så snabbt de kunde i några sekunder varje timme. De fick cykla fyra sekunder, vila 45 sekunder och sedan göra det här totalt fem gånger.

Annons

I åtta timmar gjorde deltagarna det här och nästa dag kom de tillbaka för att äta samma frukost som vid tidigare experiment. Den här gången såg förbränningen betydligt bättre ut och blodfetterna var 30 procent lägre än gången innan.

Från studien drar man slutsatserna att regelbundna pauser under dagen med högintensiv träning kan väga upp mot stillasittandet.

Jobba upp pulsen rejält – en gång i timmen

Studien är gjord vid University of Texas. I den användes specialcyklar, utan motstånd, som gör att man jobbar upp pulsen väldigt snabbt. Använder man en vanlig motionscykel kan man därför behöva hålla på några sekunder till för att komma upp i samma puls.

Du kan också springa på stället, i en trappa, hoppa hopprep snabbt eller jobba med höga knän i några sekunder längre för att nå samma effekt. Det kan det kanske vara värt för att stärka din hälsa?

LÄS MER:

Forskning: Så förändras din personlighet av stillasittande

14 dagars stillasittande räcker för att skada hälsan

Nya rön: Allt stillasittande är inte dåligt för hälsan

Annons