Går du färre än 5000 steg om dagen? Så påverkas din förbränning

stillasittande kvinna som går färre än 5000 steg, och fettförbränningen påverkas
Slå på ljud

Vi vet sedan tidigare att för mycket stillasittande inte är bra för oss, av många olika anledningar. Förutom att vi kan få problem med rygg, nacke och axlar så ökar vi också risken för sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Dessutom kan för mycket stillasittande öka risken för både att få svagare skelett och för att drabbas av depression och ångest.

Fettförbränningen påverkas om du rör dig för lite

En annan effekt som kan komma av att sitta mycket och länge är att man går upp i vikt. Nu visar också ny forskning att det blir svårare att gå ner i vikt, att bli av med fettet som kroppen har lagrat, om man rör på sig för lite till vardags.

Försöker du gå ner i vikt så är alltså det här ytterligare en anledning att vardagsmotionera. För även om vi tränar pass, ett par eller tre gånger i veckan, så är det just rörelsen i vardagen som verkar vara den viktiga grunden för att fettförbränningen ska fungera.

Läs också: 6 enkla tips för att minska stillasittandet.

Går du mindre än 5 000 steg vill kroppen lagra fettet

Studien visar att om vi tar färre än 5 000 steg på en dag så kommer kroppen inte vilja släppa ifrån sig fettet som den har lagrat. Den kommer att välja att hålla kvar vid det istället.

Vi får alltså inte den metabola effekt som vi annars får – även om vi skulle träna, till exempel springa de där 5 000 stegen, den dagen.

Om vi rör oss för lite till vardags slutar vi alltså bränna fett, visar studien. Och det går relativt snabbt. Enligt studien gick fettförbränningen ner med 16–19 procent på bara ett par dagar om man minskade sina steg från att gå över 8500 steg om dagen till mellan 2 500 och 5 000 steg om dagen.

stegräknare som visar att kvinnan gått för få steg för att förbränningen ska fungera optimalt

Minst 8 500 steg om dagen bör vi få ihop

Om man däremot går minst 8 500 steg om dagen så påverkas inte förbränningen negativt. En viktig slutsats här är alltså att din förbränning är mer beroende av att du rör dig regelbundet än att du sitter mycket och tränar ett par gånger i veckan.

En annan viktig sak som forskarna påpekar är att de 8 500 stegen alltid bör göras som grund, och att du dessutom gärna ska träna utöver det. Men att du alltså inte ska räkna in steg från din träningspass i dina minst 8 500 vardagssteg.

Rekommendationerna om att röra sig en stund minst varje timme gäller alltså fortfarande, även för att förbränningen ska fungera optimalt.

Källa: Medicine & Science in Sports and Exercise Foto: TT