SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

6 negativa effekter sittandet har på din kropp

17 jan, 2019 
Risker med stillasittande
Våra allt mer stillasittande liv är inte bara en risk för formen – forskare varnar även för ökad risk för blodpropp, diabetes, depression och cancer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sittsjukan är en av vår tid stora hälsofaror. Vi går från frukostbordet via bussen till skrivbordet till soffan. ”Men jag tränar ju åtminstone X timmar i veckan!” tänker du. Superbra, men de största hälsovinsterna kommer faktiskt från vardagsmotionen – att röra på sig regelbundet. Rekommendationen på 10 000 steg per dag kan vara svår att nå om man har ett stillasittande jobb.

Stolar är knappast ett nytt påfund, men för bara 200 år sedan satt vi endast fem timmar per dag. I övrigt var det arbete och sysslor dagen lång. Skillnaden är med andra ord stor – och våra kroppar är inte gjorda för dagens livsstil.

Ett stillasittande liv kan såklart göra det svårt att hålla formen. När du sitter ner bränner du bara hälften så mycket kalorier som när du står eller går långsamt – men stillasittandets påverkan på vår vikt är mer komplicerad än så.

– Vårt stillasittande sätter hela balansen ur spel. Tidigare har det fungerat så att om vi är mer aktiva ökar vår aptit och om vi är mindre aktiva blir vi mindre hungriga. Dagens, för många totala, stillasittande verkar dock helt ha sabbat det här, när vi sitter stilla hela dagarna verkar aptiten öka igen. Det handlar om en rejäl bugg i systemet. Vi har fortfarande inte knäckt anledningen till det här helt, men svenska forskare är något på spåret. Vi har en inbyggd våg i kroppen och om vi någon gång har vägt en viss massa så vill kroppen tillbaka dit. Och det verkar som att den vågen sitter i skelettet. När vi sitter ner hela tiden känner den här vågen inte av hela vår vikt och då försöker den öka vikten, säger näringsfysiologen Kristina Andersson.

Annons

Och riskerna med stillasittande sträcker sig långt förbi övervikt – här är sex ganska skrämmande saker som kan hända vår kropp när vi sitter ner mycket:

Depression och ångest

Ju mer du sitter ner på jobbet, desto större är risken för dålig mental hälsa, även om du tränar, visar en studie som publicerats i Mental Health and Physical Activity. Forskningen visar också att ju mer vi rör oss under dagen, desto lyckligare är vi.

Rygg- och nackont

Så lite som fyra timmars sittande kan pressa ihop diskarna i ländryggen, vilket kan ge ryggont och värsta fall diskbråck. Och dålig hållning – inte helt ovanligt vid skrivbordet eller i soffan, kan leda till smärta och besvär i nacken och bröstryggen.

Cancer

Stillasittande ökar risken för tarmcancer och livmodercancer, förmodligen på grund av ökade inflammationsnivåer i kroppen ihop med övervikt. En studie publicerad i Journal of the National Cancer Institute menar att för varje tvåtimmars-session du spenderar sittande per dag ökar risken för tarm- och livmodercancer med åtta respektive tio procent.

Annons

Se också6 enkla tips för att minska stillasittandet.

Övervikt, diabetes och hjärtbesvär

Stillasittande ökar även risken för diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Förutom att sittande förbränner färre kalorier försämras insulinets förmåga att transportera glukos från blodet till dina celler. Dessutom kan kolesterolet och inflammationsnivåerna gå upp och din förmåga att använda fett som bränsle kan försämras, precis som din hjärt- och kärlfunktion.

Svagt skelett

Att stå och gå stressar ditt skelett på ett positiv sätt, och signalerar till dina celler att producera ny benvävnad. När du sitter ner mycket ersätter kroppen mindre av vävnaden den förlorar, vilket leder till svagare skelett och ökad risk för benskörhet.

Blodpropp

Långsamt blodflöde i underkroppen ökar risken för blodproppar. Kvinnor som sitter ner mer än 40 timmar per vecka har dubblerad risk för blodpropp jämfört med kvinnor som sitter mindre än 10 timmar.

Annons

En studie som innefattar data från över en miljon människor och publicerats i The Lancet kom fram till att det krävdes minst 60–75 minuters konditionsträning av medelintensitet per dag för att möjligen kunna väga upp den ökade risken att dö i förtid som sittandet gav.

Behöver du fler anledningar att stå och gå då och då under dagen?

Källa: Prevention Bildkälla: TT

Läs också:

8 skäl att resa dig upp och ta en nypa luft på jobbet

Stå rätt vid skrivbordet på jobbet

Forskning –så förändras din personlighet av stillasittande

Hälften av svenskarna har farligt dålig kondition

Annons