BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Så kan jordgubbar hjälpa dig att gå ner i vikt

19 jun, 2016 
Som om du behövde ytterligare en anledning att äta jordgubbar – nu menar forskare att bären kan hjälpa dig att tappa kilon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Jordgubbar är inte bara somriga, söta och goda – utan även utmärkt dietmat. Det menar italienska, spanska och brittiska forskare, som i två olika studier kommit fram till att de röda bären kan motverka övervikt och ohälsosamma kolesterolvärden.

Personer som får mumsa i sig en handfull färska jordgubbar en timme innan en måltid äter mindre portioner jämfört med de som fått äta motsvarande kalorimängd i godis, upptäckte den första studien, som utfördes vid Loughborough University i Storbritannien. I genomsnitt fick jordgubbsätarna i sig 134 färre kalorier från den efterföljande pastamåltiden, vilket skulle kunna innebära ungefär 1 000 färre kalorier per vecka.

Läs mer: Maten som håller dig mätt längre

Forskarna tror att det finns två anledningar till att deltagarna som åt bär kände sig mättare än de som åt godis. Dels så ökar mättnadskänslorna ju längre tid man tuggar maten (bären tog fyra minuter att äta upp, jämfört med mindre än en minut för godiset) och dels så hade jordgubbarna en större volym, inte minst på grund av sitt vatteninnehåll. Jordgubbar är också rikt på fibrer, som mättar bra.

Annons

Läs mer: Gå ner i vikt med kostfibrer – så mycket ska du äta!

I den andra studien – från Università Politecnica delle Marche i Italien och universiteten i Salamanca, Granada och Seville i Spanien – fick deltagarna äta ett halvt kilo jordgubbar om dagen. Efter en månad hade deltagarnas kolesterolvärden och blodfettsvärden förbättrats markant. Jordgubbar kan med andra ord minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs mer: 10 sätt att sänka blodtrycket på naturlig väg

Exakt vilket ämne i jordgubbarna som ger den goda effekten är inte helt fastställt, menar forskarna, men mycket pekar på att det är antocyaninerna, de naturliga färgämnen som ger bären sin klarröda nyans.

Tidigare studier har också visat att de antioxidantrika jordgubbarna bland annat kan skydda huden mot ultraviolett strålning. Dessutom är jordgubbar rika på folat, magnesium, koppar, b-vitaminer och jod – och innehåller mer C-vitamin än apelsiner!

Här hittar du några av våra populäraste jordgubbsrecept:


Jordgubbsyoghurtglass

Jordgubbsgranité


Gazpacho med jordgubbar

Energibar med jordgubbar

Yoghurt med jordgubbar och honung


Rabarber- och jordgubbskräm

Psst! Sök efter fler recept i vår stora receptdatabas.

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons