Bästa knepen! Så rensar du blåbär snabbt

Nu är blåbärs-säsongen här! I juli och augusti letar sig blåbären fram i våra svenska skogar. Det går att plocka blåbären för hand, men det allra snabbaste knepet är att använda en så kallad bärplockare.

Bärplockare

En bärplockare med handtag gör blåbärsplockningen både smidigare och snabbare!

Väl hemma väntar kanske den tråkigaste och mest tidskrävande biten – nämligen själva rensningen. För hur noga du än plockar i skogen så slinker det alltid ner ett och annat löv eller en oinbjuden gäst på sex ben.

Att rensa blåbären för hand kräver sitt tålamod och tar lång tid. Det finns betydligt bättre hjälpmedel och knep att ta till! Här delar vi med oss av våra tre bästa knep för att rensa blåbär snabbt och enkelt.

1. Rensa blåbär – med vatten

Att rensa blåbär i vatten är en ren fröjd! Du fyller bara en stor bunke eller hink med kallt vatten och häller ner blåbären i vattnet.

Som av magi sjunker bären till botten, och kvar på ytan flyter smutsen! Ta upp skräpet med en sked eller sil och njut av blåbären som är tvättade, rena och klara!

Blåbären sjunker till botten medan smutsen lämnas kvar på ytan. Rensning – lätt som en plätt!

2. Rensa blåbär – med galler

Det finns speciellt framtagna galler som kallas för bärrensare eller bärgaller. De underlättar rensningen av alla typer av bär.

Du lägger helt enkelt ut dina blåbär på gallret och skakar det sedan (förslagsvis utomhus) så att blåbären ligger kvar på gallret, medan smutsen åker ner och ut genom springorna.

Såhär ser ett bärgaller ut!

Här kan du köpa ett bärgaller.

3. Rensa blåbär – med handduk

Ett gammalt husmodersknep som funkar fint än idag! Blöt en kökshandduk eller liknande och krama ur den så att den är fuktig. Lägg sedan handduken uppe på en bricka.

Häll ut dina blåbär på handduken och luta sedan brickan med blåbären så att bären ”rullar” ner på en bakplåt eller i en stor bunke. Det fiffiga är att bären rullar av brickan medan all smuts sätter sig fast i handduken. Smart och smidigt!

Källa: Expressen Hälsoliv, Alltomblåbär.se

LÄCKRA RECEPT MED BLÅBÄR: 

Läcker blåbärspaj utan socker

Så enkelt gör du egen blåbärssoppa!

Laila bakar drömlikt goda blåbärsscones!