Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Så får du jordgubbar att hålla längre – upp till två veckor

20 jun, 2022 
Jordgubbar i en korg.

På sommaren är jordgubbar ett måste för många av oss. Men hjälp vad tråkigt det är med nyinköpta eller sparade jordgubbar som blivit mosiga eller mögliga…
Här kommer ett otippat knep som håller jordgubbarna fräscha i upp till två veckor!

Annons

sommaren, och kanske midsommar i synnerhet, är jordgubbar ett givet inslag för de flesta av oss. De fungerar på gräddtårtan, med mjölk, som de är, eller varför inte i gazpacho?

Jordgubbar går att variera i en oändlighet. Och inte nog med att de är goda, de är dessutom väldigt nyttiga och tåls att frossa i.

5 Sommardrinkar du inte vill missaBrand logo
5 Sommardrinkar du inte vill missa

Oavsett om du köpt dina jordgubbar eller plockat dem själv så är det dock inte särskilt roligt när de inte håller sig fina till kalaset eller fikat. Det är inte heller kul att inte kunna spara dem särskilt länge efteråt. Såvida du kan hålla dig från att äta upp alla på en gång det vill säga!

Så förlänger du hållbarheten på jordgubbarna

En hemlighet för att få jordgubbarna att hålla länge är vinäger och även om det kanske är lätt att tro så tar inte jordgubbarna någon smak av det.

Annons

Vinägern sköljer bort de mögelsvampar och bakterier som kan finnas på jordgubbarna. Ofta är det dessa som får dem att bli dåliga snabbare. Genom att använda vinäger kan jordgubbarna hålla sig fräscha i upp till två veckor längre än vad de hade gjort annars.

Gör såhär:

  1. Blanda 1 dl vinäger, alternativt ättika, och 5 deciliter vatten i en skål.
  2. Lägg i jordgubbarna och låt dem bada i vinägerblandningen i några minuter. Lösningen kan se väldigt äcklig ut efteråt, men trösta dig med att det inte längre är på jordgubbarna.
  3. Häll försiktigt över jordgubbarna i ett durkslag och låt rinna av, men skölj dem inte.
  4. Låt jordgubbarna torka helt och lägg dem på lite papper och ställ in kylen.

Fler tips för långlivade jordgubbar

Andra hemligheter för att förlänga hållbarheten på jordgubbarna är nog mer välkända. Till exempel bör du förvara bären osnoppade och kallt. De bör kylas ned så snart som möjligt efter skörd.

Däremot bör de vara rumstempererade vid servering för bästa smak. Aromerna kommer nämligen fram fullt ut när jordgubbarna blir lite varma.

Du bör också se till att rensa bort de jordgubbar som ser tråkiga ut på en gång så att de inte "smittar" andra jordgubbar med mögelsvamp.

Källa: Leva&Bo

Foto: TT

Annons