Testa din rörlighet – 2 övningar du kanske borde göra oftare?

kvinna testar sin rörlighet

Rörlighet handlar om förmågan till rörelse i en eller flera leder. Är vi normal-rörliga i våra leder kommer vi åt och kan träna hela musklerna, inte bara en del av den. Då kan vi också använda den mer optimalt.

5 anledningar att träna rörlighet
1:16

Efter reklamen: 5 anledningar att träna rörlighet

(1:16)

Slå på ljud

Tränar man mycket i övrigt är rörlighet viktigt för prestationen, men det är minst lika viktigt om man är mycket stillasittande. Att mjuka upp områden som blir stela minskar risk för bland annat ryggproblem.

Med en lagom rörlig kropp minskar vi helt enkelt risk för både skador och värk.

Super-stretchövningen som ger bättre sexliv & skönare höfter

2 övningar du kan testa din rörlighet med

Här kommer två bra övningar för att testa hur rörlig du är idag. Når du inte hela vägen fram i dem idag så ta en titt på hur långt du har kvar, öva i några veckor framåt och stäm sedan av igen. Det vi övar på blir vi bättre på …

RÖRLIGHET 1: Framåtfällning

rörlighetsövning: framåtfällning

Stå med fötterna höftbrett isär. Fäll fram överkroppen med så gott som raka ben (ha lite böjning kvar i knäna). Låt armarna hänga rakt ner mot golvet. Når du hela vägen ner med händerna i golvet?

Om inte – mät avståndet mellan fingertoppar och golv för att se hur långt du har kvar. Öva och gör sedan samma sak om ett par veckor.

Så utvecklas du i framåtfällning: Träna gärna på rörelsen varje dag – häng över och gunga lite i rörelsen, svaja med överkroppen sida till sida och fram och tillbaka. Trampa lite med fötterna genom att lyfta hälarna om det känns bra.

Väggänglar: Smarta övningen för starkare och smärtfria axlar

RÖRLIGHET 2: Huksittning

rörlighetsövning: huksittning

Sätt dig ner på huk, så gott det går, med hälarna kvar i golvet och ryggen så rak och neutral som det går. Kommer du ner hela vägen med rumpan, med hela fotsulorna kvar i golvet? Tar det emot i kroppen, och i så fall var?

Anteckna hur du upplever att det känns, var det känns och hur långt du kan komma ner i rörelsen idag. (Filma dig själv om du vill.) Stäm av igen efter ett par veckor.

Så utvecklas du i huksittande: Börja med fötterna bredare isär. Du kan också ha något under hälarna i början för att kunna komma ner i rörelsen. Öva på att sitt på huk en stund varje dag, för att få in det som rutin kan du till exempel bestämma dig för att göra det under en reklampaus i tv-soffan eller medan du dricker morgonkaffet. Välj en stund under dagen som passar dig bäst.

Foto: TT

Utvald läsning