9 enkla sätt att göra träningen till ren njutning

så njuter du av träningen

1 Lägg dig på yoga-mattan

Om du har en yogamatta – börja morgonen, eller välj en annan stund på dagen, med att rulla ut den på en härlig favoritplats. Lägg eller sätt dig på mattan och lyssna in kroppen. Gör det som kroppen känner för att göra just för stunden. Kanske vill den sträcka på sig, stretcha ut ryggen, gunga lite fram och tillbaka, sida till sida, eller bara ligga still och vila en stund.

Eller så vill den utmana sig med några situps och armhävningar. Din kropp vet vad du behöver, om du bara lyssnar på den och ger det lite tid så kommer du att veta vad du ska göra. Ge det en chans och ge det lite tid. Känns det jobbigt i början så bestäm dig för att vara på mattan i bara några minuter, du kan bygga på med tid efter hand.

2 Jogga bär-intervaller

När det är bärsäsong – gå eller jogga mellan de bästa bärplatserna och plocka för att ta med dig hem, eller för att äta direkt på plats. Om du väljer att ta med dig hem kan det vara bra att med ha en liten, tajt ryggsäck att lägga skörden i.

Ta det lugnt och spana bara efter de allra bästa bären. Ät dem i lugn och ro och känn både formen och smaken på bäret när du äter det. Här får du förutom fördelarna av att vara i skogen och att röra på dig även njuta av något gott.

3 Dansa som att ingen ser dig

Sätt på en favoritlåt och dansa precis som kroppen vill röra sig. Känn rytmen från låten i kroppen, blunda eller ha ögonen halvslutna och börja dansa eller röra dig precis hur du vill. Låt kroppen bestämma, den vet vad den vill göra.

Ge det lite tid för att verkligen komma in i det, men gör det – när kroppen får bestämma gör vi rörelser vi inte brukar och vi får uttrycka det vi tänker och känner på insidan. Och när vi rör oss på nya sätt får vi ny energi.

4 Dagsvandra där du trivs som bäst

Gör en dagsutflykt till en plats du inte varit på förut. Välj den natur du tycker bäst om att vistas i. Kanske finns det något litet berg, eller stor kulle, du kan ta dig upp på och njuta av utsikten, eller så går du en sträcka på någon vandringsled i skogen.

Packa gärna med lite picknick så blir det extra mysigt. Ta in allt du ser på vägen och hitta en bra rytm att gå i. När du kommer in i rätt tempo blir vandringen meditativ.

5 Ta kvällspromenader i solnedgång

Det ger ett fint avslut på dagen och du får tid att samla dagens intryck och tankar. Och att se på solnedgång gör oss både lugna och lyckliga.

6 Gör cykel och bad-utflykter

Där du först får njuta av att känna frihetskänslan av att rulla fram på cykel och sedan av att känna dig tyngdlös i vattnet. Lägg dig gärna på rygg och ta några simtag i din egna lilla bubbla. Vatten har en lugnande effekt och simning är en bra och skonsam träningsform.

7 Ta en båttur

Om du har tillgång till kajak, kanot eller roddbåt. Ljudet av vatten är något som de flesta av oss upplever som rogivande samtidigt som rörelserna ger starkare armar, axlar och bål.

8 Sightseeing-gå

Upptäck en ny plats till fots, eller till cykel, istället för att åka bil eller sightseeingbuss. Samtidigt som du rör på dig får du uppleva så mycket mer – ljud, dofter och annat man missar bakom en ruta.

9 Boka in kravlösa aktiviteter

Rör på dig genom att planera in roliga saker att göra. Du kanske vill prova på att paddla kajak, klättra, vandra, crawla, rida, cykla mountainbike …

Foto: TT

LÄS MER:

De här dagarna bör du hoppa över träningspasset

3 saker du alltid bör göra direkt efter ett träningspass

7 saker du inte borde göra före träningspasset

Utvald läsning