TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Träna din rörlighet – skönt pass med övningar att göra hemma

11 dec, 2020 
kvinna tränar rörlighet med olika rörlighetsövningar
Om vi tränar rörlighet minskar vi skaderisken, använder musklernas potential och får en skönare känsla i kroppen. Här är några övningar du kan göra hemma – som är bra att börja med.
Annons
5 anledningar att träna rörlighetBrand logo
5 anledningar att träna rörlighet

Det finns många anledningar att träna rörlighet. Inte minst för att få en skönare känsla i kroppen! Här är några övningar du kan börja med.

3 övningar för rörlighet i baksidan

  1. Stå på alla fyra i nedåtgående hund, det vill säga med händer och fötter i golvet och rumpan uppåt, så du bilder ett upp och nedvänt v. Spreta med fingrarna och tryck ifrån ordentligt med händerna som att du trycker dig upp från golvet. Trampa med hälarna så du känner en skön stretch i baksidan av benen.
  2. Från stående hund, kom över i gående hund. Det vill säga börja i nedåtgående hund och gå framåt med händer och fötter i golvet, behåll avståndet mellan händer och fötter så det är ungefär samma som när du står still i hunden.
  3. Från nedåtgående hund: Stå kvar men lägg över mer vikt på vänster hand och ta tag med höger hand kring vänster vrist så du känner en skön stretch i höger axel. Släpp och kom tillbaka, gör samma sak med vänster hand kring höger vrist. Jobba varannan höger, varannan vänster några gånger.

Övning för rörlighet i rygg

Gör så här: Ha knän, tår och händer i golvet. Lyft höger hand och trä in den under kroppen, mellan vänster arm och ben, uppe vid vänsterarmen. Sträck igenom så långt du kommer och kom sedan tillbaka med höger arm och låt den fortsätta upp mot taket.

Låt överkroppen vrida med och blicken följa höger hand. Kom ner med höger hand i golvet och gör sedan samma sak med vänster hand.

Övningar för rörlighet i överkropp

Gör så här: Ligg på mage med armarna rakt ut åt sidorna, handflatorna i golvet och benen rakt bakåt. Lyft höger fot, böj lite på knät och kom över med höger ben över vänster och försök doppa tån någonstans på vänster sida om kroppen.

Sträva efter att båda axlarna blir kvar i golvet. Gör samma sak på motsatt sida. Se om du kan komma i med tån högre upp mot överkroppen varje gång du gör rörelsen. Ta det lugnt och försiktigt.

Annons

Övning för rörlighet i rygg och nacke

Gör så här: Ha knän, tår och händer i golvet. Runda ryggen så mycket du du kan, som en katt som reser ragg, kom in med hakan mot bröstet. Härifrån – lyft huvudet och blicken uppåt samtidigt som du svankar med ryggen. Fortsätt växla mellan rundad rygg och att svanka i ett lugnt tempo.

Övning för rörlighet i baksida och i ben

Gör så här: Stå med fötterna höftbrett isär eller lite bredare, häng över med överkroppen och ta tag i tårna eller så långt ner du når på benen. Kom ner med rumpan till huksittande, eller så långt ner du kan. Hälarna är kvar i golvet.

Håll kvar händerna nere, kom upp med rumpan igen så du har nästan raka ben, behåll lätt böjda knän. Fortsätt jobba upp och ned med rumpan några gånger till.

LÄS MER:

Yinyoga för nybörjare – 5 sköna övningar

Bästa träningen för dig som är 50+

Naprapat-Jonas 3 tips för starkare axlar och skuldror

Annons