5 övningar som hjälper dig att få en bättre hållning

Kvinna på golvet gör höftlyft.
LYT-träning
0:57

Efter reklamen: LYT-träning

(0:57)

Slå på ljud

En god hållning är viktigt av flera orsaker. Idag är vi väldigt stillasittande och tillbringar mycket tid framför en dator eller våra telefoner. Hur sitter du på bussen eller tunnelbanan hem? Troligtvis har du huvudet sänkt medan du läser nyheterna eller går igenom Facebook-flödet på telefonen.

Att stå och sitta framåtböjd ger så småningom smärta i rygg, axlar och skulderblad och kan vid olika rörelser och övningar bidra till skador. Det är därför viktigt att öva upp musklerna som hjälper dig att få en naturlig och skonsam hållning.

Vad är tecken på en bra hållning?

  • Fötterna ska peka rakt fram.
  • Höften är framtryckt och ryggen är platt (ingen svank) genom spända inre magmuskler.
  • Axlarna inte är inåtroterade och att bröstet är framskjutet.
  • Man inte låter huvudet hänga framför kroppen som en sk. gamnacke.
  • Blicken är riktad framåt.

Källa: Styrkelabbet

En god hållning…

Att öva upp en god hållning är enkelt. Det kräver ingen speciell utrustning utan är något du med fördel kan göra hemma eller på kontoret. Avsätt några minuter varje dag.

Här är 5 övningar att göra för att få bättre hållning:

1. Plankan

Utförande: Ha underarmarna i en 90-gradersvinkel mot golvet och stå antingen på fötter eller på knäna. Tänk på att kroppen ska hålla en rak linje, höfterna ska inte vara högre än axlarna. Spänn bålen under hela övningen.

2. Höftlyft

plankan

Utförande: Ligg på rygg med böjda knän, fötterna i marken och armarna längs med sidorna. Tryck upp höfterna mot taket medan du spänner rumpan i översta läget. Sänk sakta och upprepa.

3. Rygglyft

god hallning

Utförande: Lägg dig på mage med händerna vid öronen. Ha blicken mot marken. Lyft och sänk överkroppen sakta från marken. Tänk på att ha rumpan spänd genom hela övningen.

4. Kissande hunden

rygglyft-ovning

Utförande: Stå på alla fyra och spänn bålen. Sträck ut vänster arm rakt fram samtidigt som du sträcker bak höger ben rakt ut. Gör likadant med höger arm och vänster ben. Upprepa ett par gånger och se till att hålla bålen spänd och stilla under hela genomförandet.

5. Benböj

kissande hunden

Utförande: Stå axelbrett med benen och tårna lätt pekandes utåt. Spänn bålen och gå ner i ett benböj. Se till att hela tiden ha magen spänd och att du har ryggen rak.

squat

Utvald läsning