TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

7 saker personliga tränare ALLTID gör när de tränar

24 aug, 2020 
kvinna som tränat och lutar sig mot en vägg.
Hur tränar man för att få bäst effekt? Måste man stretcha efteråt? Och är det viktigt att äta inför ett pass? Här är några saker som är viktiga att tänka på, menar personliga tränarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns några saker som kan göra ett träningspass mer framgångsrikt än ett annat.

MåBra:s medarbetare Sandra Hiort och Anna Sundesten är båda utbildade personliga tränare – det här de viktigaste sakerna för dem före, under och efter ett träningspass:

1. Ät och drick ordentligt före passet

För att orka maximalt är maten och vätskan superviktig. Vissa mår bra av att bara äta något litet före ett pass, medan andra klarar av att träna med lite mer i magen. Det där lär du dig efter ett tag. Men kroppen behöver energi för att orka, så är det.

2. Ha en plan inför passet

Att bara börja träna planlöst kan vara ganska svårt, det är lätt att tappa farten och intensiteten efter ett tag då. Du behöver inte planera passet i detalj men i alla fall veta huvuddragen: Ska du styrketräna hela kroppen i dag eller bara delar? Ska du springa långt och långsamt eller intervaller? Vilken runda ska du cykla eller gå?

Annons

3. Värm upp ordentligt

Uppvärmningen är viktig för att minska risken för skador och få att du ska få ut mer av passet. Det är ett sätt att säga till kroppen att nu är det dags att röra på sig. Värm upp de delar du ska jobba med under ditt pass, det kan vara uppmjukande rörelser eller pulshöjande.

4. Prioritera tekniken

Det är superviktigt att tänka på tekniken, här är kvalitet viktigare än kvantitet. Gör dina rörelser långsamt till att börja med, så att du känner att du gör rätt – och att övningen tar på rätt ställe. Ta hjälp av en spegel om det behövs. Likaså om du är ute och springer, känn efter hur kroppen känns och spring på det mest skonsamma sättet. Därefter kan du börja tänka på tempo.

5. Fokusera på det positiva

Ibland är det inte särskilt kul att träna. Passet kanske kändes tråkigt och tungt. Men försök att hitta något positivt och bär med dig det till nästa pass. Varje dag kan inte vara en toppendag!

Annons

6. Varva ner

Att ge sig själv en stund att varva ner är bra för att få stopp på stresspåslaget som ett träningspass leder till. Du kan exempelvis andas några djupa andetag efter pulspass för att hjälpa kroppen att återhämta sig. Eller bara sitta ner en stund och reflektera över passet.

7. Ät något efteråt

Precis som före ett pass är det viktigt att äta något efteråt. Det är inte superbråttom men gärna inom någon timme. Kroppen behöver energi för att återhämta sig.

Foto: TT

LÄS MER:

3 övningar personliga tränare aldrig skulle göra

Personliga tränarna: Här är de enda 4 övningarna du behöver!

4 övningar som är bättre än burpees

Annons