Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Högkänslighet är medfött – allt vi vet om personlighetstypen HSP

18 aug, 2021 
En trött kvinna som håller sig för huvudet.
Får du ofta höra att du är en känslig person som lätt överreagerar? Då kan du vara en högkänslig person, eller highly sensitive person (HSP) som det heter på engelska.
Här är allt du behöver veta om personlighetstypen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 tecken på att du har en högkänslig vänBrand logo
7 tecken på att du har en högkänslig vän

Känner du dig ibland helt överfull av känslor, att du svämmar över av inspiration eller att du måste gå i väg och få vara själv för att smälta alla intryck som ständigt sköljer över dig?

De här och många fler egenskaper stämmer in på den högkänsliga personlighetstypen. Här är allt du behöver veta.

Vad är HSP?

Högkänslighet eller Highly Sensitive Person (HSP) är ett karaktärsdrag som 15-20 procent av världens befolkning har. Begreppet introducerades av psykologen och forskaren Elaine Aron. Hennes studier har visat att högkänslighet är medfött.

Man föds med ett känsligare nervsystem än genomsnittet, vilket ger en personlighetsdraget. Man tar in fler intryck och tänker mer över dem än andra.

Till exempel kan det medföra att man lätt blir sårad eller otroligt glad av andras kommentarer och handlingar eller att man märker av direkt om någon annan blir sårad eller glad även om ingen mer runtomkring tycks se det.

Annons

Se ocksåHSP och migrän kan hänga ihop.

Hur vet man om man är högkänslig?

HSP är ingen diagnos eller sjukdom utan ett personlighetsdrag. Så egentligen är det ingen annan än du själv som kan säga om du är högkänslig eller inte.

Högkänsliga personer har inget skyddande filter som många andra har. Allt de upplever går rakt in. Man har en närvaro som gör att man kan njuta till fullo av ensamhet men också vara social.

Studier har visat att man ofta får god kontakt med andra, men att man inte orkar umgås lika länge som genomsnittet. Drygt en tredjedel av de högkänsliga är utåtriktade men upplever kallprat som frustrerande.

En HSP ställer ofta höga krav på sig själv och kan ha låg självkänsla.

10 tecken på att du kan vara högkänslig

Grunden i att vara högkänslig är att man tar in fler intryck och på ett djupare plan samt tänker mer över dem än vad andra gör. Här är några tecken som kan tyda på att du är högkänslig.

Annons
  1. Du lägger märke till även små detaljer i din omgivning.
  2. Andra människors sinnesstämning påverkar dig. Du ser till exempel direkt när andra är obekväma.
  3. När det händer mycket runtomkring känner du ett behov av att dra dig undan, gärna till en tyst och mörk plats. Du behöver mycket återhämtning och egentid för att åter ladda batterierna.
  4. Du är känslig för koffein och blir väldigt frustrerad när du är hungrig.
  5. Du ogillar höga ljudnivåer, starkt ljus, starka dofter och blir lätt överväldigad av dem och andra starka intryck.
  6. Konst, musik och skådespel berör dig mycket och du tar till dig det lättare och djupare än andra.
  7. Du blir lätt överväldigad när du har mycket att göra. Mycket stress kan göra dig mindre produktiv.
  8. Våldsamma filmer eller tv-spel uppfattar du som väldigt obehagligt.
  9. Du presterar bäst i avskildhet och kan få tunghäfta när all uppmärksamhet riktas mot dig.
  10. Som barn betraktades du som känslig eller blyg av vuxna runtomkring.

Testa om du är en HSP

Är du osäker på om du är en högkänslig person och vill ta reda på hur väl det stämmer överens med din personlighet? Eller vill du kanske se till vilken grad du är högkänslig?

Gör det här testet som utformats av psykoterapeuten och teologen Ilse Sand som själv är högkänslig.

Stress kan vara extra jobbigt för en HSP

En högkänslig person blir lätt utmattad efter att ha varit social eller när det är stressigt. Det blir för många intryck i nervsystemet. Vid överstimulering kan personen lätt få känslomässiga utbrott. Det beror på att man tar in fler nyanser av saker och på ett djupare plan.

Ett sätt att hantera det på kan vara att tänka kvalitet i stället för kvantitet. Man kanske inte hinner med lika mycket som andra, men man får ut mer av det man faktiskt gör.

Att leva som HSP – det behöver en högkänslig person

Ett av de viktigaste stegen för att få balans i livet är att våga säga ifrån och förklara för omgivningen hur man fungerar. Det ger förståelse för att man inte alltid orkar vara närvarande. Omge dig med personer som förstår, uppskattar och stöttar dig precis som du är.

Annons

Fråga dig själv vad du mår bra av och hitta en stabil rytm när det gäller sömn, mat, arbete, socialt liv och egentid som passar dig. Lämna mycket luckor i schemat så att du har gott om tid till att ta hand om dig själv. Planera gärna in en lugn stund om du vet på förhand att du ska vara med om någonting påfrestande.

Högkänsliga personer känner ofta oro och har en tendens att tänka för mycket. Det tar på krafterna att ha sinnena vidöppna hela tiden och att alltid analysera allt. Det är på många sätt en gåva att till exempel lättare uppfatta andra människors känslor och se saker som andra inte ser, men för att kunna njuta av fördelarna måste man ge sig själv utrymme till det.

Att utveckla sin kreativitet genom att till exempel skriva, måla eller dansa kan göra att man får ur sig känslorna och blir mer harmonisk.

Källa: HSPföreningen, MåBra

Foto: TT

Annons