SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Är du högkänslig? Då borde världen tacka dig!

20 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Skådespelaren Sarah Nilsson under programmet Din hjärna samt en kvinna som gråter i en kudde.
Att vara högkänslig är ofta förknippat med att vara väldigt nära sina känslor, och att dessa känslor upplevs väldigt starkt. I TV-programmet Din Hjärna förklarar Anders Hansen att högkänsliga personer faktiskt kan vara delaktiga i människans överlevnad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är Anders HansenBrand logo
Det här är Anders Hansen

Känslor kan smitta, oavsett om vi tänker på det heller inte. Omedvetet läser vi konstant av och härmar varandras beteende. Men hur bra vi är på att läsa av känslor kan variera och vissa verkar känna mer än andra. Dessa människor har oftast en högkänslig personlighet.

Så har högkänsliga hjälpt oss att överleva genom historien

I torsdagens avsnitt av TV-programmet Din hjärna på SVT djupdyker Anders Hansen i våra känslor. Där tar han upp faktumet att vissa människor är mer känsliga för intryck än andra.

Han förklarar det som att hjärnans volymknapp för intryck är uppskruvad hos några av oss. Något som kan göra att man upplever att det svänger mer känslomässigt. Fenomenet kallas för högkänslighet, HSP, och ungefär 20 procent av befolkningen beräknas vara det. Är du osäker om du tillhör gruppen kan du göra vårt HSP-test.

Det som utmärker en högkänslig person är att man är väldigt mottaglig för allt från detaljer, nyanser, stämningar och signaler. Man kan även behöva processa saker väldigt djupt och har en förmåga att tidigt urskilja avvikelser.

Annons

Högkänslighet är inte en diagnos utan en dimension, i vilken våran personlighet skiljer sig. Enligt Anders Hansen är det också denna dimension som hjälpt oss människor att överleva och snabbt upptäckt potentiella hot.

Individer som är känsliga för framför allt sociala intryck tolkar stämningar och är lyhörda för människors behov samtidigt som de tidigt kan varna om faror. Historiskt sett höll därför högkänsliga personer ihop gruppen och var på det sättet också avgörande för vår överlevnad. Så det är inte konstigt att många av oss fortfarande har dessa starka drag.

Sarah Nilsson om att vara högkänslig: "Ett rikt inre liv"

I avsnittet deltar också skådespelaren Sarah Nilsson. När hon läste boken "Drunkna inte i din känslor" insåg hon för första gången att hon hade en högkänslig personlighet.

– Jag hade aldrig sett mig som en högkänslig person. Jag är utåtriktad, högljudd och energisk, inte alls det som man associerar till ordet, säger hon.

Annons

När Anders frågar om Sarah upplevt några speciella situationer som varit extra jobbiga som högkänslig svarar hon att att det mest kännetecknas i att hon är bra på att lägga sig i saker som inte har med att göra, fastna i detaljer och reagera oproportionerligt på saker.

– Det är särskilt jobbigt vid överraskningar och långvarig stress, säger hon.

Men hon menar också att hennes närhet till känslor har gett henne ett rikt inre liv och en vetskap att hon inte behöver så mycket extern stimulans.

– Vi som är högkänsliga har en inre termostat som talar om hur vi mår. Den går inte att ignorera, hur mycket vi än försöker. Men ändå försöker alla trycka ner den och vara som alla andra när den i själva verket är guiden till balans, säger hon.

Sarah menar att nyckeln till att må bra är att förstå hur man fungerar och inser sin egen mottaglighet och behovet av att processa.

Foto: TT och bild från programmet Din hjärna på SVT.

Annons