HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

8 saker som gör att du ser äldre ut än vad du är

03 mar, 2021 UPPDATERAD 17 apr, 2023
kvinna med dålig hållning, rökning och ett glas vin
Naturen har sin gång, och det är inget fel i det! Att bli äldre kommer med så mycket positivt. Men få vill känna sig eller se äldre ut än vad de är, och då finns en del vanor man bör undvika. Här är sakerna som kan få din kropp att åldras snabbare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många fördelar med att bli äldre. Vi blir klokare, bryr oss mindre om vad andra tycker om oss och får ofta en bättre självkänsla med åren.

Men det innebär förstås inte att man nödvändigtvis längtar efter att se äldre ut än vi faktiskt är. Snarare visar forskning att vi ofta känner oss yngre än siffran i passet – och vill då gärna att vårt yttre ska spegla hur pigga och fräscha vi känner oss på insidan.

Lyckligtvis är det ofta enkelt att åtgärda de misstag i vardagen som kan få oss att verka äldre än vi faktiskt är. Här är åtta missar att hålla utkik efter:

5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtidBrand logo
5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

1. Dålig hållning

När du sträcker på kroppen ser du automatiskt piggare ut än när du sjunker ihop. Med åren blir vi lätt lite framåtlutade i hållningen, men du har mycket att vinna på att förbättra din hållning – såväl utseendemässigt som ur hälsosynpunkt. Testa gärna dessa övningar för en bättre hållning!

Annons

2. Slarv med sömnen

Kommer du i säng alldeles för sent på kvällarna? Det kan vara lätt hänt att fastna framför en tv-serie eller slösurfa i mobilen långt efter att huvudet borde ha landat på kudden. Goda sömnvanor leder i längden till en friskare och mer välmående kropp och hud.

3. Solexponering

Det kommer nog inte som en nyhet för någon – för mycket solande är inte bra för oss och i Sverige har förekomsten av malignt melanom ökat de senaste decennierna. Solens UV-strålning är också den i särklass största anledningen till ett förtida hudåldrande i form av pigmentfläckar, torrhetslinjer, gulaktig färgton, grovhet och rynkor. Enligt forskning kan solen skynda på hudens åldrande med mellan 10 och 15 år.

4. För stora kläder

I takt med att kroppen förändras under livet, finns de som blir obekväma och börjar klä sig i bylsiga storlekar. Det ska man så klart göra om man trivs i det, men i andras ögon ser du säkerligen bättre ut i plagg i rätt storlek där din unika kropp framhävs!

Annons

5. Sminkmissar

Målet med smink är ofta att se piggare och fräschare ut. Men vissa typer av makeup – exempelvis för mycket puder eller foundation i fel färg – kan ge motsatt effekt och framhäva fina linjer i ansiktet. Se därför till att återfukta huden innan du sminkar dig, och hitta produkter som passar din hudton.

6. Alkohol och rökning

Alkohol och rökning torkar ut huden, försämrar dess elasticitet och skyndar på tecken på åldrande. Studier har visat att nivåerna av vitamin A och C kan minska om man dricker alkohol. Något som leder till att kollagenfibrer i hud och leder bryts ned, och bidrar till minskad lyster i huden och minskad rörlighet i lederna.

7. Bristande tandhygien

God tandhälsa ökar chansen för ett friskt hjärta, och gör att du ser fräsch och frisk ut. Så det finns flera goda skäl att ta hand om tänderna, vara noga med tandborstningen och tandtråden – samt göra regelbundna besök hos tandläkaren och tandhygienisten.

Annons

8. Näringsfattig kost och brist på motion

Skönhet kommer inifrån! Ta hand om din hälsa med god kosthållning och regelbunden fysisk aktivitet, så kommer det att synas. Enligt överläkaren Anders Hansen finns det ingen hudvård eller andra kosmetiska preparat som slår detta.

”Det som mer än något annat motiverar människor att röra på sig är inte några extra levnadsår eller ens att man mår bättre. Det är effekterna i spegeln. Så för dig som vill ha en ny kosmetisk morot till joggingspåret: Spring mer – och föryngra din hud”, har han tidigare skrivit i SvD.

Foto: TT

Annons