8 saker som får dig att se äldre ut än du är

se äldre ut
6 knep som får dig att se 10 år yngre ut
Slå på ljud

Det finns många fördelar med att bli äldre. Vi blir klokare, bryr oss mindre om vad andra tycker om oss och får ofta en bättre självkänsla med åren.

Men det innebär förstås inte att vi längtar efter att se äldre ut än vi faktiskt är. Snarare visar forskning att vi ofta känner oss yngre än siffran i passet – och vill då gärna att vårt yttre ska spegla hur pigga och fräscha vi känner oss på insidan.

Lyckligtvis är det ofta enkelt att åtgärda de misstag i vardagen som kan få oss att verka äldre än vi faktiskt är. Här är 8 missar att hålla utkik efter:

1. Dålig hållning


När du sträcker på kroppen ser du automatiskt yngre ut än när du sjunker ihop. Med åren blir vi lätt lite framåtlutade i hållningen, men du har mycket att vinna på att förbättra din hållning – såväl utseendemässigt som ur hälsosynpunkt. Testa gärna dessa övningar för en bättre hållning!


2. Slarv med sömnen


Kommer du i säng alldeles för sent på kvällarna? Det kan vara lätt hänt att fastna framför en tv-serie eller slösurfa i mobilen långt efter att huvudet borde ha landat på kudden. Men förutom att dålig sömn får dig att känna dig trött och hängig kan påsarna under ögonen och den glåmiga hyn efter en dålig natts sömn få dig att se flera år äldre ut.


3. Bristande tandhygien


Ett fräscht leende är ett av de bästa sätten att se yngre ut. God tandhälsa ökar dessutom chansen för ett friskt hjärta, så det finns flera goda skäl att ta hand om tänderna, vara noga med tandborstningen och tandtråden samt besöka tandhygienisten regelbundet.


4. Överplockade ögonbryn


Med åren tenderar ögonbrynen att bli glesare, så ett överdrivet plockande eller vaxande av brynen ser inte bara omodernt ut – det gör också att du ser äldre ut än du faktiskt är. Fylliga bryn är betydligt mer smickrande för utseendet.


5. För stora kläder

Med åren tenderar vi att minska i muskelmassa och få en mjukare kropp. Bylsiga plagg kan ge samma intryck, då de voluminösa kläderna döljer kroppens muskler och kurvor. Satsa hellre på plagg i rätt storlek, vilket ofta är såväl bekvämare som mer smickrande.


6. Du sminkar dig äldre


Använt på rätt sätt kan smink få dig att se piggare och fräschare ut. Men vissa typer av makeup – såsom glittriga paletter och pudriga ögonskuggor – kan ge motsatt effekt och istället framhäva fina linjer i ansiktet. Här kan du läsa mer om sminkmissarna som får dig att se äldre ut.


7. Fel BH-storlek

Majoriteten av oss går faktiskt runt med fel BH-storlek, något som är såväl obekvämt som ohälsosamt. Det kan också få dig att se äldre ut, då en behå i fel storlek kan påverka hållningen negativt och skapa valkar på överkroppen. Kroppen ändrar ofta form med åren, så den BH-storlek du hade för 20 år sedan kanske inte gäller idag. Var inte rädd att testa dig fram – och ta gärna hjälp av kunnig personal i en underklädesbutik!


8. För mörk hårfärg


Färgar du håret för att dölja gråa hår är det lätt att tro att det får dig att se yngre ut. Men om du tonar stråna i en nyans som är för mörk för din hudton kan det snarare ge ett äldre intryck. Här listar vi fler hårmissstag som ger dig ett äldre intryck.

Foto: TT

Utvald läsning