HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste om

15 jul, 2022 
Fyra vänner som skålar med alkoholhaltiga drinkar.
Att alkohol inte är bra för kroppen vet vi vid det här laget. Men har du koll på mer specifikt vad som händer?
Här kommer 5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte hört innan.
Annons

Våra kroppar mår bättre utan alkohol än med, det är något som är säkert. Men någon utekväll här och där ska vi allt kunna unna oss om vi så önskar.

Livet handlar ju i mångt och mycket om att se till helheten kring ens vanor för att man ska kunna må så bra som möjligt. Vi behöver tillgodose det fysiska och psykiska välmåendet.

Se också: 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkoholBrand logo
Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Alkohol krymper hjärnan – och 4 andra negativa effekter

Om du tillhör skaran som ändå inte ser så mycket nöje i alkohol så kommer här 5 ytterligare anledningar till att strunta i att förtära det.

Tillhör du skaran som trots riskerna nyttjar mycket av varan så kommer här 5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte hört förut men bör veta om.

Annons

1. Alkohol kan minska nivåerna av testosteron

Både män och kvinnor behöver testosteron för en hälsosam sexdrift och sexlust. Lågt testosteron hos kvinnor kan visa sig som till exempel minskad sexlust och tillfredsställelse, trötthet och låg energi.

En studie gav siffran att testosteronnivåerna kan minska med 25 procent under perioden då man är som fullast under festligheterna. När alkoholnivåerna i blodet var som högst var testosteronnivåerna som lägst.

2. Alkohol kan krympa hjärnan

En studie publicerad i Nature Communications pekar på en koppling mellan ett standardglas alkohol om dagen och en minskning av hjärnans volym. Det verkar också som att ju fler standardglas man dricker desto mer minskar hjärnans volym.

Hos personer som i studien drack fyra standardglas om dagen sågs en koppling till mer än 10 års åldrande av hjärnan.

3. Även måttligt drickande kan leda till hjärnskador

En annan ny studie visar att det behövs betydligt mindre alkohol än så när det kommer till skador på hjärnan. Studien i PLOS Medicine visar att 4,7 standardglas i veckan kan skada den. Detta på grund av att alkohol tycks öka järnnivåerna i hjärnan.

Annons

Järn som lagras i olika delar av hjärnan har i tidigare studier kunnat kopplas till sjukdomar som Alzheimers sjukdom och Parkinson.

4. Kan bidra till mindre muskelmassa och mer fett

Det finns många orsaker till att alkohol kan bidra till en ökning av fettmassa och en minskning av muskelmassa. Förutom att alkohol innehåller mycket socker och tomma kalorier så kan det begränsa fettförbränningen i kroppen och ett viktigt hormon för att bygga muskler som kallas IGF-1.

Dricker man ofta så medför detta att det kan bli enklare att lägga på sig fett och att träningsresultaten inte blir lika bra som förut när det kommer till muskler.

5. Alkohol kan både få dig att se äldre ut och känna dig äldre

Alkohol torkar ut kroppen och det är bland annat därför man brukar rekommendera varannan vatten när man dricker alkohol. Baksmällan man kan få dagen efter beror till stor del på uttorkning.

Studier har också visat att nivåerna av vitamin A och C kan minska om man dricker alkohol. Detta kan göra att kollagenfibrer i hud och leder bryts ned, vilket kan bidra till minskad lyster i huden och minskad rörlighet i lederna.

Källa: Women's Health, Dagens Nyheter, PLOS Medicine, PubMed, Nature Communications

Foto: TT

Annons