HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hudproblem och magbesvär – så påverkas kroppen av för mycket alkohol

14 okt, 2021 
Fyra personer som skålar sina vinglas.
De flesta av oss vet att ett ohälsosamt alkoholintag kan ha flera psykiska varningstecken som att man tröstar sig med att dricka, inte kan kontrollera det eller att man får en förändrad personlighet. Men har du koll på de fysiska, kroppsliga varningstecknen?
Annons
TV: Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkoholBrand logo
TV: Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Det kan vara svårt att veta om man dricker ohälsosamt mycket alkohol eller inte. Ofta vill man heller inte erkänna för sig själv när det har gått för långt.

Det finns dock inget ofarligt drickande, forskning har visat att det är skadligt från första glaset och att riskerna ökar gradvis i proportion med konsumtionen.

Så mycket räknas som riskkonsumtion

När man pratar om att man dricker för mycket alkohol brukar en konsumtion över 9 standardglas per vecka räknas som en riskkonsumtion för kvinnor. För män ligger antalet på 14 standardglas per vecka.

Vid ett och samma tillfälle bör man som kvinna inte dricka mer än tre glas och som man inte mer än fyra. Ett standardglas innebär 10–15 centiliter vin, 33 centiliter starköl eller 4 centiliter sprit.

Annons

Men alla påverkas olika och kan tåla både mer och mindre.

Psykiska tecken på en hög alkoholkonsumtion

Psykiska tecken på att man dricker för mycket alkohol kan vara:

  • Du tänker mycket på alkohol
  • Du dricker mer och under längre tid
  • Du tål det bättre
  • Du dricker för att må bra
  • Du dricker ensam, ibland i smyg
  • Du förlorar kontrollen
  • Du dricker när du är bakfull
  • Då mår dåligt när du inte dricker
  • Det påverkar dig och andra negativt – ändå kan du inte sluta
  • Din omgivning uttrycker oro och du blir defensiv när någon påpekar dina alkoholvanor

Fysiska tecken på att du dricker för mycket

Men alkohol påverkar kroppen även fysiskt och det finns vissa signaler man bör ta i beaktning och lyssna till.

Sven Andréasson, alkoholläkare och professor vid Karolinska institutet, förklarar för Aftonbladet vilka fysiska tecken som ofta smyger sig på om man dricker för mycket.

Det här ska du vara uppmärksam på.

Sömnproblem

Sömnstörningar är det första som du bör lägga märke till om du dricker för mycket, särskilt om du dricker för att kunna somna lättare.

Alkoholen bidrar till en ytligare och oroligare sömn, vilket gör att man känner sig mindre utvilad när man vaknar på morgonen.

Har man druckit nära sänggåendet vaknar man ofta när alkoholen gått ur kroppen och kan få svettningar som gör det än svårare att somna om.

Annons

Depressionseffekt

Känslolivet påverkas av alkohol och man kan även uppleva koncentrationssvårigheter och rastlöshet. Många får en depressionseffekt och känner sig då allmänt nedstämda.

Det blir en ond spiral för då vill man ofta dricka ännu mer för att döva de här negativa känslorna. I längden blir det bara värre även om man mår bättre för stunden.

Magproblem av små inre blödningar

Efter sömnproblemen och de psykiska faktorerna börjar ännu fler fysiska faktorer att visa sig.

Magproblem är ett vanligt symtom på att man dricker för mycket. Till exempel i form av en inflammation i magsäcken, gastrit, och halsbränna. Det här beror på att alkohol medför små blödningar invärtes som ökar för varje glas alkohol.

Ju mer man dricker desto kraftigare blir irritationen i mage och matstrupe. Det kan också leda till andra inflammationer i områdena som smärtar och svider.

Viktuppgång

Precis som sockersötade drycker så innehåller alkohol ganska mycket och bara tomma kalorier. Kroppen får inte ut någon egentlig näring av det och man riskerar ett överskott som kroppen inte gör av med.

Annons

Det är ju också vanligt att man blir mer stillasittande, sugen på onyttig mat och att man småäter om man dricker mycket alkohol. Efter en period med regelbunden konsumtion kan man därför lätt ha lagt på sig en del kilon.

Sämre hy

En del upplever förändringar i hyn redan efter en utekväll. Kanske har man fått finnar eller rodnader. Alkohol är vätskedrivande och uttorkning påverkar huden.

Andra förändringar man kan uppleva om man dricker för mycket är en glåmig och gulaktig hudton samt mörka ringar under ögonen.

Man ser helt enkelt lite äldre och mer sliten ut. Dricker man mycket under längre perioder kan man utveckla värre hudproblem.

Studier visar också att regelbunden alkoholkonsumtion kan ge vitaminbrist och minska kroppens produktion av kollagen, det som hjälper till att hålla huden elastisk och återfuktad.

Sämre immunförsvar

Resultatet av ett test som Vetenskapens värld i SVT gjort visade att produktionen av immunceller generellt minskade med 20–30 procent efter en utekväll. En del typer av celler halverades till och med. Men får immuncellerna tid att återhämta sig efteråt återställs de sig snart.

Annons

Det kan alltså räcka med ett berusningstillfälle för att bli mottagligare för infektioner, även om det återställs igen. Det blir dock ett stort problem om kroppen aldrig får vila från alkoholen.

Sedan tidigare är det belagt att man får ett sämre immunförsvar om man regelbundet konsumerar alkohol. Det ökar till exempel risken för lunginflammation, hjärt- kärlsjukdom och diabetes. Från första droppen påverkas levern och risken för cancer.

Det är också så att alkohol kan försämra tarmbarriären så att bakterier lättare kan ta sig ut i blodet.

Källa: Aftonbladet, Systembolaget, MåBra

Foto: TT

TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått
Annons