Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Så blir du av med pigmentfläckarna – 3 syror som hjälper

02 sep, 2019 
Blev det för mycket sol och slarv i sommar, kanske med pigmentfläckar och torrhetslinjer som följd? Som tur är finns det hjälp – i form av syror som snabbt fräschar upp. Så här vet du vilken produkt just din hud behöver!
Annons

Har du grådaskig hy med solfläckar, kvisslor eller torrhetslinjer? Då kan en produkt med syra vara den snabbaste vägen till ny, fräsch hy. Syror som AHA, BHA och PHA fungerar peelande (kallas också exfolierande) på huden, vilket betyder att den jämnar och snyggar till själva hudytan.

Använder man en syraprodukt regelbundet hjälper man också hudens celler att förnya sig effektivare. Det löser upp gamla hudceller, ger ny lyster, minskar pigmenteringar, fuktar och lindrar akne och kvisslor – allt beroende på vilken syra man väljer.

Därför ska du satsa på syra

Att använda en syra låter kanske inte så hudvänligt, men de syror som används i modern hudvård utvinns ofta ur helt naturliga livsmedel som frukt, mjölk och sockerrör. Eller så är de identiska kopior som framställs syntetiskt. Saken med syror är den att de får döda hudceller att släppa taget och falla av.

Då kan den nya, rosiga huden under titta fram. När vi åldras får våra hudceller nämligen svårare att släppa taget. Istället samlas de på hudytan. Det får huden att se matt och torr ut. Syror har ett lågt pH-värde som löser upp bindningarna mellan de översta lagren av döda hudceller.

Annons

Så väljer du rätt syra

Ett annat plus med att de döda hudcellerna försvinner är att dina andra crèmer tas upp lättare av huden efteråt.  Räkna med att det tar cirka  sex veckor, innan du får full effekt av din produkt. Det är den tid det tar för vårt översta hudlager att förnyas. Och tänk på att huden blir tunnare och mer solkänslig av syror. Använd därför solskydd! Men vilken syra hjälper mot vad? Här är några tumregler:

För torr, mogen och solskadad hud

AHA (Alpha Hydroxy Acids) är en grupp syror som finns naturligt i bland annat frukt, mjölk och sockerrör. De är den allra vanligaste syran i exfolierande produkter. De olika varianterna skiljer sig åt i styrka: En av de starkaste AHA-syrorna är glykolsyra och den rekommenderas ofta vid mogen, förtjockad hud med solskador, linjer och torrhet. Mjölksyra finns naturligt i huden och är känd för att vara extra bra på binda till sig fukt. Mjölksyra passar alltså den som är torr. Mildast av AHA-syrorna anses mandelsyran vara. Den passar dig med en lite känsligare hud som inte tål starkare glykolsyra. Den anses hjälpa mot akne eftersom den är antibakteriell.

Annons

Mot tilltäppta porer

BHA (Beta Hydroxy Acids) kallas också salicylsyra och finns även i smärtstillande tabletter med acetylsalicylsyra. Det utvinns ur pilträd och har länge använts inom folkmedicinen för sina anti-inflammatoriska egenskaper. Till skillnad mot andra syror är BHA fettlöslig. BHA rekommenderas därför vid fet hud, tilltäppta porer, kvisslor, pormaskar och akne. Salicylsyran ligger nämligen inte bara på hudytan och jobbar, utan den går ner i porerna och löser upp talg. En grov hud med pigmenteringar kan också få fina resultat med BHA.

För känslig hud

PHA (Poly Hydroxy Acids) är den snällaste av syror eftersom den går in i huden långsamt. Det gör den perfekt för en känslig hud som ibland kan bli röd och irriterad av AHA-syror. Till och med personer med rosacea och eksem brukar tåla PHA. Dessutom kan PHA-syror binda fukt till huden, vilket är bra om man är torr. Exempel på PHA-syror är gluconolactone (som även används som en surgörande livsmedelstillsats) och lactobionic acid.

Annons

Men hyaluronsyra då? Varför är inte den med? Jo, så här: Trots namnet är hyaluronsyra inte en peelande syra, utan ett fuktbindande sockerämne.

6 suveräna syraprodukter

Phat Glow Mask är en ansiktsmask med olika syror

Lystergivande mask med PHA och björksav. Phat Glow Facial Mask från Ole Henriksen. Köp här. (reklamlänk)

 

Lystergivande pads som väcker huden frän exuviance

Väck huden med padsen Exuviance Skin Rise Bionic med PHA-syra. Svep över huden och få oslagbar lyster! Köp här. (reklamlänk)

 

Nattcreme från eneomey

Nattcrèmen Eneomey Stim Renew 8 med glykolsyra jobbar mot ålderstecken genom att ta bort döda hudceller och förebygga pigmentfläckar.  Köp här. (reklamlänk)

 

Ett nattserum med Aha-syra från Kicks

Nattkoncentrat som boostar cellförnyelsen och stramar upp huden när du sover. Kicks 10 % AHA + 10 % PHA Concentrate. Köp här (reklamlänk).

 

Snabbverkande peeling med enzymer från Verso

Verso Enzym Peel med AHA och PHA är en snabbverkande gel som bara behöver sitta i några minuter. Köp här. (reklamlänk)

 

Renande fuktcrème med syror för fet och oren hud från Derma Cool Company.

Lugnande och renande fuktcrème med AHA och BHA för oren och fet hud. Från Derma Cool Company. Köp här. (reklamlänk)

Foto: TT

Läs mer:

De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

Torr och kliande hud? Specialisterna bästa tips!

Säg nej till rynkor! 9 genvägar till slät hy

Annons