HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Så skjuter du upp hudens åldrande 10 år – här är tipsen!

10 mar, 2021 
Avvivvi Alström
vacker äldre kvinna
Rynkor är en oundviklig del av livet. Men vissa ovanor kan snabba på hudens åldrande helt i onödan. Här är livstilsråden som håller dig slät längre!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (MÅBRA)Brand logo
10 kändiskvinnor som rockar grått hår (MÅBRA)

Vissa saker vi gör får vår hud att åldras i förtid – och helt i onödan. Sol, till exempel. Solens UV-strålning är den i särklass största anledningen till ett förtida hudåldrande i form av pigmentfläckar, torrhetslinjer, gulaktig färgton, grovhet och rynkor. Enligt forskning kan solen skynda på hudens åldrande med mellan 10 och 15 år.

Det här är den bästa försäkringen mot rynkor

Det är därför ingen slump att så gott som alla hudexperter tycker att en solskyddscrème är den allra bästa antirynkförsäkringen vi kan investera i. En sak att tänka på är att använda solskydd året runt när man vistas i sol i mer än kortare perioder. Visserligen kanske du inte bränner dig av en blek vintersol, men solen avger även andra typer av UV-strålning som skyndar på hudens åldrande.

Se ocksåvisste du att det finns 5 olika typer av rynkor?

Tipsen som håller huden yngre längre

Ungefär 75 procent av åldrandet beror på yttre faktorer. Förutom sol spelar även föroreningar, rengöring och kost en roll. Det finns alltså en rad saker du faktiskt kan göra för att hålla huden ung. Det här, till exempel:

Annons

1. Ät dig slät

Välj en kost med mycket grönsaker, baljväxter och frukt. Se till att få i dig mycket betakaroten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen, och C-vitamin. Båda vitaminerna är bra för huden. Dra däremot ner på socker och kött. Det finns forskning som tyder på att de som äter mycket rött kött och snacks har fler rynkor än de som äter en kost rik på frukt och grönt.

2. Fukta huden varje dag

En torr hud ser äldre ut på samma sätt som en kruttorr disktrasa ser skrumpen ut. Blöter du disktrasan ser den inte lika ledsen ut. Likadant är det hed huden. En fuktbevarande crème låser in vatten i huden och även om den inte kan ta bort befintliga rynkor, får den hudytan att se slätare ut.

3. Träna!

Regelbunden fysisk aktivitet är bra för hela kroppen, även huden. Bland annat sätter det fart på syresättning och blodcirkulation, vilket får huden att se fräschare ut. En träningsdos på två konditionspass à 30 minuter i veckan ger en föryngring av huden som motsvarar tio år, enligt överläkaren Anders Hansens bok Hjärnstark.

Annons

4. Tvätta snällt & lagom

Rengör huden med en mild produkt, gärna oparfymerad. Undvik mekaniskt skrubbande rengöring som irriterar huden i onödan. Av samma skäl ska du inte heller använda rengöring som svider eller bränner på huden dagligen. Tvätta inte ansiktet för ofta, max två gånger om dagen är en tumregel, enligt American Academy of Dermatology.

5. Var medveten om dina miner

Dynamiska rynkor utvecklas av miner vi gör ofta. Bekymmersrynkor i pannan eller rökrynkor på överläppen är klassiska exempel. De kan också uppstå av att vi rynkar pannan, kisar med ögonen, lutar ena kinden mot handen eller använder sugrör ofta.

6. Prova retinol

A-vitaminsyra är det ämne som är bäst vetenskapligt dokumenterat mot rynkor och åldrad hud. Det är dock receptbelagt och därför används istället ens snällare form, retinol, i crèmer och serum. Vill man ha ut mesta möjliga ur en antirynkprodukt bör man lägga pengarna på en som innehåller just retinol.

Källor: U.S. National Institute on Aging, American Academy of Dermatology, mabra.com

Foto: TT

Annons