FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Otippade sakerna vi tror är bra – men som gör oss olyckliga

19 jan, 2023 
shoppingpåse och kvinna stressad av storstaden
Märkesklockor, designerväskor och snabba bilar. Kan lycka köpas för pengar? Time har listat saker som vi tror gör oss gott – men som i själva verket gör oss olyckliga.
Annons

Att lycka inte kan köpas för pengar är sen gammalt. Men kan det ändå inte vara så att ett stabilt jobb med hög lön som vi kan köpa fina saker och upplevelser för ändå gör oss lite lyckligare?

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

Magasinet Time har listat saker som vi tror gör oss lyckliga, men som i själva verket gör oss mer olyckliga.

Sex saker som vi tror är bra – men som gör oss olyckliga

1. Att hålla sina negativa känslor för sig själv

Att gå runt med ett leende på läpparna och låtsas som att allting är bra, när du i själva verket kokar av irritation, ilska eller rädsla, är inte bra.

Enligt Laurie Santos, forskare inom kognitivt beteende på Yale university, är det troligtvis det största felet vi människor gör när det kommer till att försöka uppnå lycka.

Annons

– Vi har en felaktig bild av att det skulle vara bra att trycka undan och undvika sina negativa känslor, att det på något sätt skulle bidra till ett lyckligare och mer meningsfullt liv, säger hon till Time och fortsätter:

– Men mycket tyder på att det är sämre för oss att trycka undan våra negativa känslor, och att ju mer vi gör det desto jobbigare blir känslorna att hantera.

En annan studie visar också att inkapslad ilska i långa loppet också kan göra oss aggressiva. Att trycka undan jobbiga känslor kan också påverka vänskapsrelationer på ett negativt sätt, och en studie menar att risken också kan öka för att dö i förtid, skriver Time.

Man måste också komma ihåg att påminna sig om att det som syns i exempelvis sociala medier bara är en liten del av verkligheten, och att livet oftast inte är så lyckligt hela tiden som det verkar utåt sett.

För att må bra är det viktigt att möta sina känslor, även de negativa, och försöka förstå dem och lära sig att hantera dem – och inte sopa dem under mattan.

Annons

2. Att bo ”mitt i smeten”

Att bo centralt mitt i storstadspulsen kanske är en tanke som lockar många, och som många kanske tror ska göra en lyckligare. Men i själva verket har forskare sett en ökning av stress, ångest och depression hos citybor, skriver Time.

En anledning till det kan vara allt oväsen som kan komma på köpet med en central adress. Störd sömn och sömnbrist är ofta en bidragande faktor till mental ohälsa. Och enligt sajten har forskare också sett att många och höga byggnader kan påverka vårt humör negativt, och att vi till och med kan känna en slags maktlöshet.

stressig gata i tokyo med massvis med folk
Stressig miljö som lätt blir överväldigande för våra hjärnor. Foto: TT.

Dessutom föredrar våra hjärnor att ha en skara på ungefär 150 personer omkring oss, och att en storstad därför kan kännas överväldigande för vissa. I en mindre stad kanske man inte riskerar på samma sätt att passera en lika stor skara människor på väg till mataffären.

Annons

Att känna sig trängd kan också öka på stresshormonet kortisol. Det kan vara lättare sagt än gjort att flytta på sig, men då kan det räcka att ta sig ut i naturen då och då för frisk luft och miljöombyte, vilket gör mycket för välmåendet.

3. Ha oändligt med fritid

Att ha all tid i världen kan kännas lyxigt. Men faktum är att det inte gör oss gott att ha för mycket fritid – det kan till och med vara sämre än att ha för lite fritid, skriver Time.

Ungefär två timmars fritid per dag verkar vara det optimala, medan fem timmar börjar bli för mycket, menar en forskare. Mycket fritid gör oss nödvändigtvis inte lyckligare.

En anledning till det är att man inte längre känner sig produktiv efter en tid, och att man saknar mening eller sammanhang.

Även hur man disponerar sin lediga spelar in. Att träna, delta i gruppaktiviteter eller syssla med en hobby känns mer meningsfullt för många, än att ligga hemma och titta på Netflix och scrolla i mobilen.

Annons

4. Jakten på framgång

Ett bra välbetalt jobb är lika med framgång och lycka? Nej, svarar experter enligt Time, som menar att den lyckan som kan infinna sig inte blir speciellt långvarig.

Så fort vi har uppnått ett mål; en löneförhöjning, en ny bil eller kanske ett hus, kan det få oss att vilja ha mer. Framgång kan vara en boost för vårt välbefinnande, men det är inte receptet på långvarig lycka.

rik arbetande kvinna i lyxig bil
Man bör vara lite försiktig med att i för stor utsträckning "jaga framgång".

Det som däremot kan göra oss lite lyckligare är känslan av personlig utveckling. Om du börjar på ett nytt jobb eller på en ny aktivitet av något slag, se till att också ta vara på andra människor och få utbyte både socialt och kunskapsmässigt för bästa möjliga lyckoboost.

5. Att vara anonym

Att hålla låg profil, undvika ögonkontakt och dra sig undan kan många tycka är skönt och befriande för stunden. Men över sikt kommer det förmodligen att göra oss mer olyckliga.

Annons

Forskare har sett att det är viktigt för välmåendet att känna gemenskap och tillit till våra medmänniskor. Att vi ställer upp för varandra, visar omtanke och möter blickar i mataffären med ett leende.

Personer som är mer godtrogna skattar sig själv också som lyckligare, än personer med en mer pessimistisk uppsyn.

Till exempel: Om du tror och hoppas att någon kommer att lämna in din borttappade plånbok till polisen, är sannolikheten att du själv också kommer att göra det. På så sätt hjälper vi varandra och bidrar i samhället, vilket också kommer att göra oss lyckligare än att vara utanför gemenskapen.

6. Köpa dyra saker

Lycka kan inte köpas för pengar. Att köpa dyra saker som klockor, designerkläder, väskor eller bilar, kan vara trevligt – men det kommer inte att göra oss lyckligare, menar forskare enligt Time. Faktum är att ju mer materialistiska vi blir, desto mindre lyckliga blir vi.

Däremot är personer som lägger sina pengar på upplevelser lyckligare. Och det behöver inte handla om grandiosa resor eller flådiga spa:n, utan det kan räcka med en trevlig middag ihop med din vän, för att ett lyckokänsla ska infinna sig.

En annan lyckoboost är att lägga pengar på någon annan än sig själv, oavsett om det är en fin födelsedagspresent eller ett bidrag till välgörenhet.

Vad är lycka? – Anders Hansen förklararBrand logo
Vad är lycka? – Anders Hansen förklarar
Annons