Corona: Kan ryggont vara ett symtom?

coronavirus kan ge ryggont.
Slå på ljud

Covid-19 och dess symtom är ett ämne där det aldrig tycks vara färdigpratat. De vanligaste symtomen, som vi också ska hålla oss hemma med, är enligt Folkhälsomyndigheten:

Men det finns långt många fler märkliga och udda symtom på coronaviruset som det har rapporterats om under året. Som sår på tungan, ont i örat, blåsor på knäna eller lila utslag på tårna.

Ont i ryggen av corona?

Något som det sökts flitigt kring på Google, och som läkare fått en del frågor kring, är huruvida ryggsmärta kan vara ett tecken på infektion av coronaviruset.

Frågan blev nyligen aktuell när den kända talkshow-värden Ellen Degeneres insjuknade i covid-19 och i ett inlägg på Twitter meddelade att det värsta med sjukdomen för henne var just att hon fick så ont i ryggen.

"Vad de inte berättar är hur du, på något sätt, drabbas av en fruktansvärd ryggvärk", skriver stjärnan i inlägget. Hon berättar vidare att hon hört sig för och mött flera med samma upplevelse.

Men är ryggont ett tecken på corona?

Kan vara, menar läkare. Muskel- och ledvärk nämns ju som ett av de vanligaste symtomen, och ryggen är trots allt fulla av både muskler och leder. Specifikt ryggvärk finns dock inte med på någon lista över vanliga coronasymtom. Än.

Ett tecken på långtids-covid

– Vi har märkt att covid-19 kan visa sig på en mängd olika sätt, och ont i ryggen kan vara ett symtom, säger Vidya Mony, sjukhusepidemiolog vid Santa Clara Valley Medical Center i Kalifornien, till sajten Health.

I april publicerade forskare från Harvard Medical School en rapport om symtom hos 1000 smittade i Boston. På den nya listan kom just ryggsmärta med som symtom på covid-19.

Det tycks dessutom som att ryggsmärtan kan vara ett av de symtom som sitter i längst. I en brittisk studie som kom ut i november kunde man se att muskelvärk var det näst vanligaste symtomet hos de som är långtidssjuka i Storbritannien – 88 procent av de som deltog i studien rapporterade att de upplevde muskelsmärtor fortfarande fyra månader efter att de insjuknat.

I april berättade Expressen om paret Patricia och Peter Walla-Stålbrand, som båda upplevde ryggsmärtor tidigt i sjukdomsförloppet.

– Han hade ont i ryggen, vilket senare visade sig vara lungorna, berättar Patricia Walla-Stålbrand, 37 för Expressen.

Andra orsaker till ont i ryggen

Med allra största sannolikhet beror dock din ryggvärk på något annat än corona. Ont i ryggen har faktiskt blivit världens vanligaste krämpa – och beror ofta på oergonimisk arbetsställning, stress och oro, övervikt eller sjukdomar som reumatism, artros eller andra inflammatoriska sjukdomar.

Idag räknar man med att omkring 540 miljoner människor har fått sina liv begränsade till olika grader av smärtor i ryggen.

Har du ont i ryggen under en längre period bör du alltid sköka vård. Men det finns också vissa saker du kan göra själv mot värken: Här kan du läsa om bästa hjälpen mot ont i ryggen!

Källa: Health, Web MD, Folkhälsomyndigheten, Expressen Foto: TT

...

Läs mer:

7 anledningar att träna rörlighet (därför ska du göra övningarna)

Varningen: Missen många gör med coronatesterna

Nya corona-symtomet som drabbar kvinnor