Nya symtomet på covid-19: Mystiska utslag på tårna

Videon kunde inte hittas

Allteftersom fler människor drabbas av coronaviruset dyker också fler symtom upp. De vanligaste är fortfarande feber, torrhosta och andningssvårigheter, men de som sticker ut mest vid covid-19 sägs istället vara smak- och luktbortfall och diarréer.

Andra symtom vi kunnat läsa om är pirr i huden, Eller blåa läppar, frossa och ögoninfektioner. Och som vi vet vid det här laget visar många smittade inga symtom alls.

Ett nyligen upptäckt symtom som verkar ha koppling till coronaviruset har fått smeknamnet ”covid-tår” eller ”corona-tår”. Det är framför allt bland barn och unga man sett att det dykt upp blåsor eller utslag på tårna – ibland utan att de haft några andra covid-19-symtom, ibland innan andra symtom bryter ut, skriver sajten Health.

Blåsorna/utslagen är vanligtvis lila, blå eller röda till färgen, och dyker upp på tåtopparna, och läker oftast bort av sig själva utan att lämna något ärr eller märke. De påminner om de man kan få vid vattkoppor, eller om köldskador, och kan även bildas på fingrarna.

Fas 4: Så kommer massvaccineringen gå till i din region – och då startar den

Corona orsakar inflammation i tån

Det är de spanska allmänna rådet för fotvårdsspecialister som berättat om upptäckten i ett pressmeddelande. Och även om covid-tår inte är ett bekräftat symtom än så kan flera specialister, både globala samfund och Amerikanska dermatologakademin, bekräfta att de sett ett samband. Just nu pågår studier för att ta reda på mer.

Covid-tår

Covid-tår hos en tonåring, bilden togs 6 april. Foto: Northwestern Medicine

En teori är att det skulle kunna bero på hur viruset stimulerar inflammationer i kroppen, och att det skulle kunna ske lokalt i fingrar och tår. Men det kan även bero på att inflammationerna orsakar ”mikroproppar”, något man redan sett hos covid-19-patienter.

– De har sett det dels hos patienter utan symtom, dels hos allvarligt sjuka, säger Nazanin Saedi, certifierad dermatolog vid Thomas Jefferson University i USA, till Health.

Reaktion från immunförsvaret

Amy Paller, vid Northwestern University Feinberg School of Medicine, är en av de medicinska dermatologerna som nu jobbar med att samla in fakta om symtomet i USA. Hon menar att det är lite för mycket av ett sammanträffande att så många drabbas av det här problemet under en rådande pandemi, för att det inte skulle ha ett samband med coronaviruset.

Var kan du vaccinera dig mot covid-19? Det här bör du veta innan du bokar

– Vi vet att det här beror på att de små blodkärlen i händer och fötter visar en inflammatorisk reaktion. Köldskador, vilket detta påminner om även om det är en reaktion på kyla, innebär att de små blodkärlen kläms ihop – och vi tror att något liknande händer här som respons på inflammationen, kanske som del i kroppens svar på coronaviruset, säger hon i ett pressutskick.

Andra forskare lägger fram teorier om att covid-tårna beror på att unga människor har ett väldigt starkt immunförsvar, särskilt lokalt, och att utslagen skulle bero på en stark reaktion från immunförsvaret.

Huruvida dessa tåsymtom verkligen är kopplade till covid-19 vet man alltså inte säkert ännu, men läkare uppmanar ändå till försiktighet för att försöka stoppa smittan av viruset.

Källa: Health, Northwestern Medicine  Foto: TT

LÄS MER:

Hur länge är man immun mot coronaviruset – och kan man testa det?

Coronaviruset: Här sker den största smittspridningen

Experten: Därför blir unga och friska svårt sjuka av coronaviruset

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen av covid-19 ut, varför drabbas fler män, vilke är symtomen, och riskgrupperna? Allt om coronaviruset hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här