Forskning: Nytt symtom på covid-19 hittat

Kvinna med munsmärta håller hand på sin kind

Videon kunde inte hittas

Förlust av smak- och luktsinne är numera välkända symtom vid covid-19-infektion. Ofta kommer förlusten tidigt i sjukdomsförloppet och de senaste rönen visar att runt 75 procent av de coronasmittade tappar luktsinnet och 81 procent tappar smaksinnet.

Nu har forskare upptäckt ytterligare ett symtom som drabbar munnen – nämligen smärtsamma sår tungan.

Mild covid kan ge sårig tunga

Det är tjeckiska forskare som gjort upptäckten att coviddrabbade kan få sår på tungan. I en rapport beskriver de 26 patienter som alla har mellan en och fem millimeter stora sår på tungan. De hade alla milda covidsymtom i övrigt och vårdades inte på sjukhus.

Vissa av de drabbade hade bara ett sår medan andra hade upp till sju sår på tungan. Alla hade sår på själva tungryggen men fyra av de drabbade hade även sår under tungan, skriver forskarna i en artikel i tidskriften Oral Diseases. I samtliga fall uppgav de drabbade att de hade ont i såren.

Såren på tungan läkte inom ett par veckor efter att ha behandlas med paracetamol och munskölj med klorhexidin.

Därför drabbar coronaviruset munnen

Det har också kommit rapporter från covidsjuka att de drabbats av ömt tandkött och missfärgade tänder. Enligt kan det här bero på att coronaviruset påverkar blodcirkulationen. Det kan bland annat orsaka proppar som stoppar upp blodflödet.

Förklaringen till att just munhälsan påverkas på så vitt skilda sätt är att munnen, våra tänder och käkarna är rika så på blodkärl. Om blodcirkulationen hejdas kan det påverka munhälsan negativt.

Coronaviruset tar sig in i kroppen genom att fästa vid speciella receptorer, så kallade ACE2-receptorer. Det finns bland annat i lungorna, vilket förklarar varför andningen påverkas så mycket. Men receptorerna finns också i munnen och det kan vara en anledning till att man kan få symtom just i munnen vid covid-19.

Foto: TT

Läs mer:

Därför tappar vi luktsinnet av corona + så får du tillbaka det

Experter: Därför kan du smittas av corona flera gånger

Därför ska du vara försiktig när du färgar håret efter covid-19