Forskare: Ont i örat kan vara ett symtom på corona

Kvinna med ont i örat.
Slå på ljud

I början av coronavirusets spridning var det framförallt tre symtom som beskrevs som de vanligaste: Feber, torrhosta och att det kan kännas tungt att andas.

Sedan dess att fler "vanliga" men mer otippade symtom dykt upp och vi vet i dagsläget att symtom som att man tappar lukt- och smaksinnet och får diarré är vanligt när man har covid-19.

Nytt symtom på corona i öronen

Men sedan har en hel drös märkliga symtom kommit upp till ytan i coronapandemin: Lila tår, röda ögon pirr i huden, proppar, hudblåsor, yrsel och förvirring för att nämna några.

Nu pratas det om ett symtom vi inte hört mycket om tidigare: Ont i öronen.

Världshälsoorganiationen WHO listar inte öronvärk som ett av symtomen vid covid-19, men skriver att man kan uppleva "olika typer av värk". Men läkare menar nu att ont i örat absolut kan vara ett tecken på corona – även om det inte är lika vanligt som feber och hosta.

– Det ligger på spektrat över symtom man kan vänta sig, säger infektionsexperten Amesh Adalja vid Johns Hopkins Center for Health Security, till magasinet Prevention.

Symtom som kan dyka upp vid covid-19

Man har ännu inte hunnit forska jättemycket på öronsymtom och dess koppling till covid-19, men det finns publicerad forskning som visat att man kunna se viruset SARS-CoV-2 i mellanörat. Men hur det kan ligga bakom eventuella symtom som ont i öronen eller hörselnedsättning vet man ännu inte.

En teori är att det beror på en sekundär inflammation i de övre luftvägarna. En sådan inflammation kan också påverka bihålorna, näsgången, munnen, halsen och röstbanden.

En studie som finns att läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida och som gjordes i mars-april i år visade att det var nästan lika många som upplevde smärta i ett eller båda öronen som de som kände andningssvårigheter. Åtminstone dagen innan man testades positivt för covid-19. Två veckor före testet var andelen med öronproblem mindre – men ändå var det betydligt fler som hade ont i örat, än som hade upplevt kräkningar eller hudutslag/pirr i huden.

Tinnitus och corona

Tinnitus, alltså ett lågt eller högt pipande/brusande/susande ljud i örat som är mer eller mindre konstant (och brukar tyda på att något inte är som det ska i örat), har rapporterats som ett ovanligt symtom vid coronainfektion.

Även här saknas forskning som kan påvisa ett samband, men för de som drabbats tyckr problemet vara tillfälligt och försvinner en tid efter tillfrisknandet från covid-19.

Vad vi vet är att covid-19 inte bara påverkar lungorna utan också nervsystemet och hjärnan, och skulle därför kunna störa ut det vestibulära systemet, balanssinnet i innerörat och kanske även hörseln.

Källa: Prevention, Folkhälsomyndigheten Foto: TT

...

Läs mer:

Här är de 8 mest otippade coronasymtomen

Funkar munskydd? Så här svarar experterna

5 saker som vården upptäckt sedan covid-19 kom till Sverige