Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Här är de åtta mest otippade coronasymtomen

06 nov, 2020 
kvinna kliar sig på armen, petar sig i ögat och tar på sin läpp
Du vet säkert redan att symtom som feber och torrhosta kan vara corona, liksom att tappa smak och lukt. Men det här är symtomen som nog många inte har koll på.
Annons

Videon kunde inte hittas

1 Svullna läppar och ögonlock kan vara corona

Ett av symtomen vid corona kan vara nässelliknande utslag på huden, det blir som små blåsor som kommer och går på olika kroppsdelar. Det kan göra att läppar och ögonlock sväller, men börjar ofta i handflator eller på fotsulor.

Utslagen brukar klia ordentligt och vanligast är att de kommer tidigt i sjukdomsförloppet.

2 Röda ögon är ett av symtomen

Fenomenet ”pink eyes” eller röda ögon kopplades under våren till covid-19. Det handlar om en inflammation i ögonen som man har sett hos patienter som varit smittade med coronaviruset.

Ögonen blir blodsprängda och kan kännas irriterade eller brännande.

Kvinna petar sig i ögonen efter att fått symtomet pink eyes
Om det bränner eller känns irriterat i ögonen ska du vara uppmärksam på fler symtom.

3 Covid-19 kan ge blå läppar

Kan vara ett tecken på att blodet inte syresätts ordentligt, det vill säga syrebrist i blodet. Det här kan vara en effekt av att det blir tuffare att andas, då coronaviruset sätter sig på luftvägarna.

Annons

4 Pirr i huden har kopplats till corona

Ett pirr i huden som bränner eller ger en krypande eller pirrande känsla har fått namnet ”coronapirret” då det är ett symtom vid covid-19. Patienter med corona har uppgett att de har symtomet men läkarna har ännu inte kunnat förklara fenomenet.

5 Blåsor på armbågar och knän har upptäckts

Flera coronapatienter har uppgett att de fått små blåsor som kliar på olika delar av kroppen, vanligast har varit att de suttit på knän, armbågar, händer och fötter. De har kunnat försvinna efter några dagar men i vissa fall suttit kvar i veckor.

Kvinna kliar sig på armen efter att fått coronasymtomet kliande blåsor
Små kliande blåsor är ett inte helt ovanligt coronasymtom.

6 Ömma tår kan vara symtom

Knölliknande utslag på tårna, som kan gå åt lila eller rött i färg, har setts framför allt på barn som har haft coronaviruset. Knölarna, som också kan komma på insidan av fötterna, har uppgetts ömma, men inte klia.

Annons

Det här symtomet har ofta kommit senare in i sjukdomen, inte i början. Det lär ska bero på inflammation i små blodkärl och det går över av sig självt så småningom.

7 Yrsel kan förekomma vid huvudvärk

I kombination med huvudvärk har yrsel rapporterats som symtom hos flera av de som konstaterats ha covid-19. Det är inte ett vanligt symtom, men det förekommer.

Ungefär åtta procent av coronasmittade har uppgett att de fått huvudvärk, betydligt färre än så har haft yrsel.

8 Förvirring har kopplats till corona

Man har sett att en del personer kan få en allmän sjukdomskänsla kombinerad med förvirring och trötthet. Det här har man i första hand sett hos personer som har kommit upp i lite högre åldrar.

Det här visar sig i regel i att man får svårt att fokusera och blir mentalt trött, och det börjar ofta någon vecka in i sjukdomsförloppet.

Källor: COVID Symptom Study 1177 Vårdguiden

LÄS MER:

Funkar munskydd? Så här svarar experterna

Corona: Vågar man gå ut och äta julbord i år?

5 saker som vården upptäckt sedan covid-19 kom till Sverige

Annons