Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

7 anledningar att träna rörlighet (därför ska du göra övningarna)

14 dec, 2020 
kvinna tränar rörlighet
Varför är det viktigt att träna rörlighet och att göra sina övningar några gånger i veckan? Vi kan komma på minst sju bra anledningar i alla fall!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 anledningar att träna rörlighetBrand logo
5 anledningar att träna rörlighet

Har du funderat på varför du ska träna rörlighetsövningar? Vi kan komma på minst sju bra anledningar att lägga lite tid på att göra kroppen både stabilare och smidigare!

1 Rörlighetsträning kan minska skaderisken

Är du rörlig blir du mindre begränsad och mer stabil i dina rörelser vilket ger dig mer kroppskontroll. Med rörlighetsträning minskar du också risken för att sträcka dig eller för att överbelasta en muskel.

2 Rörlighetsträning ger kroppen möjligheter

Du kan använda hela muskeln, få större räckvidd och få mer kraft i rörelser. Det vill säga – för att du ska komma åt och använda en hel muskel så krävs det att rörelsen du ska göra inte begränsas av din rörlighet.

Är du begränsad kan du inte träna hela muskeln, och använder den inte. Rörlighetsträning kan alltså ge dig förutsättningar för att bygga och använda muskler på bästa sätt.

kvinna tränar rörlighet, gör övning för axlar och rygg
Sträcker du på dig emellanåt så kan det ge skönare kropp och ståtligare hållning.

3 Rörlighetsövningar kan ge dig bättre hållning

Många har till exempel axlar som roterar framåt på grund av korta bröstmuskler och stel bröstrygg. Med rörlighetsträning kan du motverka det och istället jobba på att stärka upp musklerna som ger bra hållning. Du kommer att gå runt och se mer stolt ut.

Annons

4 Rörlighetsövningar kan göra dig starkare

Ju mindre begränsad du är i dina rörelser desto större möjlighet att träna musklerna. Det vill säga – när du kommer åt hela muskeln så kan du också träna hela muskeln och dessutom använda den. Det gör dig starkare i rörelser och kan göra dig snabbare också, om du har det som mål.

5 Rörlighetsträning gör dig mindre stel

Rör du dig för lite, eller tränar väldigt mycket, så kan du bli stel och mindre rörlig. Med rörlighetsträning motverkar du det och får en skönare känsla i kroppen.

Är du överrörlig? Då ska du tänka på det här!

6 Rörlighetsträning är skönt

Du får igång blodcirkulationen och känner värmen sprida sig i kroppen. Om du inte yogar eller ägnar dig åt annan lugn träning så kan ett rörlighetspass ge dig den stund av meditativt tillstånd som det annars kan ge.

Testa att göra några enkla rörlighetsövningar på morgonen när du vaknar, du kommer att känna skillnad i kroppen efteråt och kanske även i knoppen?

7 Du blir smidigare om du tränar rörlighet

kvinna tränar rörlighet, gör övning för ben
Varning: Rörlighetsträning kan ge "beroendeframkallande" känslor.

Du kan känna dig både smidigare och piggare i kroppen om du tränar några rörlighetsövningar några gånger i veckan, eller gärna varje dag. En varning bara – om du väl börjar träna rörlighet så kan det vara svårt att sluta eftersom känslan efteråt är så skön.

Foto: TT

LÄS MER:

5 bästa träningsformerna för att motverka stress

9 enkla sätt att göra träningen till ren njutning

7 saker personliga tränare ALLTID gör när de tränar

Annons