FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Varningen: Missen många gör med coronatesterna

18 dec, 2020 
AvMåBra Redaktionen
rör med coronatester
Ett missförstånd har lett till att många tror att man måste ta ett nytt coronatest för att kunna blir friskförklarad, uppger Region Dalarna.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

Region Dalarna går ut med en varning då man upptäckt att det på vissa arbetsplatser finns en uppfattning om att man behöver göra ytterligare ett så kallat PCR-test för att se om man blivit frisk från covid-19.

Det är ett missförstånd, menar regionen, som varnar för att sådant test kan vara helt missvisande, skriver man i ett pressmeddelande.

Därför ska man inte ta två coronatester

– Jag vill därför be arbetsgivare att inte uppmana sina anställda att ta ett nytt PCR-prov. Personen är smittfri sju dygn efter att symtomen började – förutsatt att den då har varit feberfri och har ett förbättrat allmäntillstånd sedan minst två dygn tillbaka. För personer som behöver sjukhusvård på grund av covid-19, eller för omsorgstagare på särskilt boende för äldre eller korttidsvård, är tiden till smittfrihet längre, säger Marie Thelander, ST-läkare Vårdhygien Region Dalarna.

Hon fortsätter:

– Arvsmassa från viruset kan upptäckas med PCR-prov i veckor, till och med månader efter genomgången sjukdom – men det är inte samma sak som att hitta smittsamt virus.

Alternativet är att ta ett så kallat serologiprov, även kallat antikroppstest. Det visar om personen haft en covid-19-infektion och utvecklat antikroppar.

Foto: TT

LÄS MER:

Nya coronasymtomet som drabbar kvinnor

Ny studie: Så sprids covid-19 bland barn och unga

Så många kan ha återsmittats av corona i Sverige

Annons