SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ny studie: Midjemåttet kan bidra till ökad ångest

05 apr, 2018 
AvMalin Ny
Det finns ett samband mellan bukfetma och ångest hos kvinnor som har genomgått klimakteriet – i alla fall enligt en ny, latinamerikansk studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att ha ångest är vanligt och vissa av oss har det bara då och då medan andra har det mer intensivt och återkommande. Enligt en studie från Lunds universitet från förra året drabbas var fjärde ung kvinna av ångest, men problemet är även vanligt bland medelålders kvinnor.

Läs också: Ångest – 10 saker du borde veta

Vad ångesten beror på är individuellt, men en ny studie visar att det finns ett samband mellan bukfetma och ångest hos kvinnor – i alla fall hos kvinnor som har genomgått klimakteriet.

Studien, publicerad i tidskriften Menopause, gjordes på 5 580 kvinnor från elva latinamerikanska länder. Deltagarna var alla mellan 40 och 59 år. I studien undersöktes data från kvinnorna för att se om det fanns något samband mellan bukfetma och ångest, där forskarna ansåg att kvinnorna var överviktiga när deras midjemått översteg halva deras längd.

Läs också: Psykologen: Det här borde alla veta om ångest

Annons

Resultatet visade att de deltagare som hade mest övervikt var betydligt mer benägna att lida av ångest jämfört med mer normalviktiga kvinnor i samma ålder. 58 procent av deltagarna i studien hade genomgått klimakteriet och 61,3 procent uppgav att de led av ångest. Forskarna var dock noga med att understryka att även om studien visade på en koppling gick det inte att konstatera att det fanns ett garanterat samband – trots det stora antalet överviktiga kvinnor som uppgav att de led av ångest.

Tidigare har forskning visat att en ökning av ångest hos medelålders kvinnor antas bero på minskad östrogenproduktion, och forskarna tror nu att hormonförändringar kan vara boven bakom både utvecklandet av ångest och övervikten. Att det finns anledning att undersöka förekomsten av ångest hos kvinnliga medelålderns patienter med bukfetma står därför helt klart efter studiens resultat, anser forskarna.

Läs också: Ångest – 6 olika typer att skilja på 

Källa: Kurera Foto: IBL

Annons