Nya hälsotrenden: kanelvatten – rikt på antioxidanter

Kvinna som dricker en kopp med varmt kanelvatten.
1:33

Efter reklamen: Därför ska du äta bitter mat – här är listan på maten du kan äta

(1:33)

Slå på ljud

Kanelvatten är ett enkelt sätt att avnjuta en återfuktande och antioxidantrik dryck. Allt du behöver göra för att tillreda den är att koka upp vatten, sänka värmen och vänta tills det sjuder, lägga i en kanelstång och låta det sjuda tills vattnet blivit brunt, upp till 10 minuter.

Ta bort kanelstången och låt drycken svalna, sedan är det bara att njuta! Kanel är praktiskt på så sätt att det ger en söt och god smak utan att man behöver blanda in socker eller sötningsmedel.

Se också4 hälsotrender från nya dramaserien Nine Perfect Strangers.

– En del pekar på att kanelvatten på kvällen kan hjälpa dig att tappa vikt medan andra pekar på att det hjälper matsmältningen att dricka det på morgonen. Du kan prova vilket som, säger kändiskocken och nutritionisten Serena Poon till Well+Good.

4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

Kanelvatten – så kan det påverka hälsan positivt

Kanelvatten kan ge stora hälsoeffekter. Kanel är nämligen rikt på antioxidanter, verkar antiinflammatoriskt, kan förebygga en del cancerformer, stärka hjärthälsan, sänka kolesterolet och ge en extra knuff när man försöker att gå ner i vikt.

Men det är viktigt att komma ihåg att ingenting är hälsosamt för sig själv. Den här typen av kurer bör kompletteras med en i övrigt hälsosam livsstil som bland annat inkluderar en balanserad kost, motion, tillräckligt med återhämtning och att man även ser till det psykiska välbefinnandet.

Serena Poon berättar att man bör tänka holistiskt, att allting hänger ihop.

Så kan du äta en bra mat-dag – exempel från senaste kostråden

Nackdelar med kanel och kanelvatten

Även om kanel kan vara bra för väldigt mycket så är det som med mycket annat inte bra att förtära i för stora mängder och passar inte heller alla.

Först och främst så gillar inte alla kanel, och då ska man inte heller tvinga i sig det. Men det finns också mer allvarliga nackdelar som att kanel kan krocka med en del andra ämnen. Man bör därför rådfråga sin läkare först om man tar något läkemedel.

Så mycket kanel kan du äta innan det blir (riktigt) farligt

Kanel kan bli giftigt

I höga doser kan kanel även bli giftigt. Livsmedelsverket rekommenderar en tesked per dag som maximum om man äter kanel varje dag. Det är dock inte farligt att överskrida någon gång ibland.

Det finns också olika typer av kanel, rekommendationen gäller den vanligaste kanelsorten i Sverige, kassiakanel. För ceylonkanel finns ingen sådan begränsning.

Personer som har någon leversjukdom bör dock vara särskilt försiktiga. Gränsen för när det blir dödligt går vid ungefär 40 matskedar.

Källa: Well+Good, Livmedelsverket

Foto: TT