SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Udda hälsotrenderna i nya dramaserien – så funkar de

25 aug, 2021 
Nicole Kidman i Nine Perfect Strangers
I nya dramaserien Nine Perfect Strangers tar man ett grepp runt den västerländska hälsomanin. Här är fyra trendiga metoder som dyker upp i serien – och hur de funkar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
KBT-terapeuten Danielle Wildrix: 5 tips för att minska ditt mobilberoendeBrand logo
KBT-terapeuten Danielle Wildrix: 5 tips för att minska ditt mobilberoende

Senaste snackisen Nine Perfect Strangers, på svenska – Nio främlingar, med Nicole Kidman i huvudrollen finns att se nu på Amazon Prime. Dramaserien handlar om en brokig skara människor som av olika anledningar väljer att söka sig till ett ”transformationsretreat” för att räta upp sina liv.

Flera recensenter menar att serien skildrar västvärlden som den på många sätt är idag, en plats där människor desperat jagar lycka, och är villiga att ta allt fler extrema metoder för att nå dit.

– Må bra-kulturen må ha sitt centrum i södra Kalifornien där Nine Perfect Strangers utspelar sig, men har ett fast grepp om västvärlden som helhet. KBT, astrologi och tysta retreats, infraröd bastu och periodisk fasta. Metoder med det gemensamt att individen ansvarar för sitt eget välmående, skriver TV-kritikern Kim Veerabuthroo Nordberg, i SVT.

Annons

Men vad innebär dessa metoder i praktiken?

4 metoder för ökat välmående – från Nine Perfect Strangers

KBT – Kognitiv beteendeterapi

I serien används av dramaturgiska skäl en del udda varianter på denna annars väldigt utbredda terapiform. Däremot syftar de till samma sak i grunden – att komma till bukt med och förändra negativa beteenden.

Terapiformen baseras på att människans tankar står i stark relation till känslor och beteende. Till exempel kan en negativ tanke som “jag duger inte” bidra till känslan nedstämdhet, som i sin tur leder till ett passivt beteende.

Med hjälp av kognitiv beteendeterapi kan personen förändra de tankemönster och beteenden som orsakar och förvärrar problemen. Den här typen av terapi är dokumenterat effektiv vid exempelvis ångestsyndrom, depression, missbruk, stressproblem, sömnsvårigheter och samlevnadsproblem.

Tysta retreats

Eller ”silent retreats” som det heter på engelska, ska hjälpa människor att komma i kontakt med sig själva och sina sinnen genom att minimera antalet intryck och uttryck. Detta innebär vanligen att man åker till ett tystnadsretreat under cirka fyra till tio dagar.

Mediterande kvinna
aClick to add image caption

Hur strikta dessa är skiljer sig åt, men vanligen råder total tystnad med undantag från gester och kroppsspråk, och att dagarna fylls med yoga och meditationsövningar. Siri Malmhake, som har över 30 års erfarenhet på området, förklarar för hälsosajten Wellness.se behovet så här:

Annons

– Vi blir i vardagen överösta med information, både visuellt och audiologiskt. Det kommer ”utifrån”, men går direkt in i vår hjärna. Det är inte lätt att värja sig mot. Därför riskerar många att tappa bort sig själva och vilka de egentligen är, menar hon.

Hon förklarar också att det är vanligt för människor idag att hjärnan går upp i varv när man väl är i tystnad och lugn, som exempelvis vid läggdags, då det är enda gången den har möjlighet att processera saker den varit med om utan störningsmoment. Något som i sin tur kan bädda för psykisk ohälsa och utmattning.

Infraröd bastu

Den infraröda bastun kallas också för en infrabastu, eller IR-bastu, och skiljer sig från en vanlig bastu framför allt i det faktum att bastun värms upp med hjälp av paneler i väggarna och inte ett aggregat. Detta medför enligt diverse spaanläggningar ett antal fördelar.

Dels passar den personer som tycker en vanlig bastu är för varm. Bastubadandet i en IR-bastu sker nämligen i en kanske mer behaglig temperatur på 40-65 grader istället för 80-100 som i en traditionell bastu. Något som kan vara lämpligt för personer med exempelvis högt blodtryck eller andra hälsoåkommor.

Infraröd bastu
Man kan idag installera en infraröd bastu i sitt eget hem. Denna kommer från Dalaspa.

Dessutom menar man att vågorna kommer djupare in på kroppen jämfört med en traditionell bastu. Något som resulterar i att muskelvävnad och de inre organen värms upp vilket stimulerar blodflödet och blodkärlen – och medför ett antal hälsofördelar. En del av dem är enligt Hagabadet följande:

Annons
  • Stimulering av kollagen
  • Ökad blodcirkulation
  • Balanserar vid stress och press
  • Detox, utrensning
  • Effektivare läkning efter skador
  • Uppmjukning av stela och värkande muskler
  • Uppmjukning av stela och värkande leder
  • Ny energi
  • Ökad förbränning

Periodisk fasta

Periodisk fasta, där man äter mindre eller inte alls under kortare perioder – några timmar under dagen eller ett par dagar i veckan, har i studier visat sig ha många hälsofördelar. Bland annat kan det bra för blodsockervärden, blodfetter och blodtryck. Men det kan också vara ett sätt att hålla vikt, eller gå ner i vikt.

Alla hälsoförespråkare är dock inte helt överens om metoden och vi på MåBra har skrivit mycket om ämnet tidigare om du vill läsa mer:

Källa: MåBra, SVT, Wellness, Hagabadet.
Foto: TT/Dalaspa.

Annons