Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

07 jul, 2021 
Grönsaker som tillagats så de blivit mindre nyttiga
Att äta grönsaker varje dag hjälper oss att få i oss alla de vitaminer och näringsämnen som våra kroppar behöver. Men några misstag kan göra grönsakerna mindre nyttiga att stoppa i sig. Här är fyra exempel på vad du kanske vill undvika?
Annons
TV: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttigaBrand logo
TV: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

Kanske tänker du lite extra noga på att få i dig grönsaker varje dag – för att det är nyttigt? I så fall är du en av dem som sänker risken för hjärt-kärlsjukdomar och en del andra livsstilssjukdomar.

Att äta grönsaker över huvudtaget är helt klart en bra vana. Att faktiskt göra det är viktigast – hur man än väljer att äta dem.

Se ocksårecept på fem himmelska röror av Sveriges Mästerkock 2021.

Misstag som gör grönsakerna mindre nyttiga

Men vill man maxa nyttigheterna som man får i sig av grönsakerna så menar näringsexperten Frances Largeman-Roth att det finns några misstag vi ska undvika. Här är några av dem, som Livestrong tipsar om.

Annons

Du kokar grönsakerna och häller av vattnet

Det är bra att variera sina grönsaker – ibland äta dem varma och ibland kalla. För att få i sig olika näringsämnen och för att inte tröttna.

Men att koka en del grönsaker i vatten kan göra att de förlorar framför allt vitaminerna C och B. Ska man inte göra soppa på vattnet så rekommenderar Frances att rosta, ugnsbaka eller ångkoka grönsakerna istället.

Du saltar grönsakerna som bara den

kokta grönsaker kan förlora näringsämnen

Att salta grönsakerna före man tillagar dem, under tiden de tillagas och efter de är tillagade blir ofta lite väl mycket.

För mycket salt är inte bra för oss, bland annat kan det påverka hjärthälsan. Frances tipsar att alltid smaka av grönsakerna innan du salter mer och att krydda med naturliga kryddor och örter istället.

Annons

Du dränker grönsakerna i smör eller olja

Att lägga till lite smör till sina grönsaker är ju en riktig delikatess, men man kanske vill välja sina tillfällen för det då det inte blir så nyttigt – plus att man inte njuter av själva grönsakssmaken i sig.

Att steka i kokosolja har också varit populärt bland en del, men det gör också att du får i dig onödigt med mättat fett.

Att steka i rapsolja eller olivolja är bättre, och kanske ringla lite olivolja över sina grönsaker för att få i sig nyttigare fett. Men lite olja räcker, man behöver inte överdriva.

grillade grönsaker kan bli mindre nyttigt att äta

Du ”bränner” dina grönsaker

Att grilla grönsakerna så de blir sotiga och rökiga är något som många gillar. Men det här är inget vidare för hälsan.

Annons

Man tror att cancerframkallande ämnen kan bildas i ”brända” grönsaker och därför kan det vara bra att undvika.

Grilla inte dina grönsaker i lågor utan lägg dem på värme en bit ifrån elden.

TV: Nyttig och billig mat – 5 oslagbara livsmedelBrand logo
TV: Nyttig och billig mat – 5 oslagbara livsmedel

Källa: Livestrong Foto: TT

Annons