Så går du ner i vikt genom att äta FLER kalorier

Massor av olika livsmedel och en tallrik med kikärtor, ägg, nötter och grönsaker.
5 bra snacks för viktnedgång
1:05

Efter reklamen: 5 bra snacks för viktnedgång

(1:05)

Slå på ljud

Att dra ner på kalorierna för viktnedgång innebär ofta att man också väljer bort bra näring som håller oss mätta och friska. Man kanske byter ut allt som går mot lättprodukter och skippar avokadon eller nötterna för att de innehåller mycket kalorier.

Men det går faktiskt att gå ner i vikt samtidigt som man äter livsmedel med fler och bättre kalorier. Nutritionisten förklarar hur det fungerar.

Räkna kalorier är inte hållbart för att gå ner i vikt

Tamara Willner är nutritionist och har utvecklat ett viktminskningsprogram som myndigheten National Health Service i Storbritannien står bakom. Hon berättar för DailyMail att kalorier inte bör ses som likvärdiga källor till energi.

Vid en kalorirestriktion antar man ofta att alla kalorier bryts ner på samma sätt och har samma effekter på kroppen. Men så är inte fallet och alla kalorier bör inte ses som likvärdiga källor till energi.

6 myter om kalorier – som kan hindra din viktnedgång

Det som får många att gå upp i vikt igen när man gått ner är ofta att man inte orkar vara hungrig eller att man blir känsligare för att börja hetsäta när kroppen vill kompensera.

Om man äter produkter med färre kalorier är det nämligen lätt att det blir så. Enligt Tamara Willner så leder det inte till någon hållbar viktnedgång att räkna kalorier. Det riskerar dessutom att leda till eller trigga tidigare ätstörningar.

Kalorier in och kalorier ut stämmer inte alltid

För att resultaten ska hålla är det snarare viktigt att överväga näringsvärdena i maten som man äter för att man ska hålla sig mätt längre. Det kan betyda att man äter kaloririkare livsmedel snarare än ”hälsosamma” lågkalori livsmedel.

Bara för att hårdra det så tänk till exempel 500 kalorier godis eller kakor och 500 kalorier av kyckling eller avokado, vilket kommer vi hålla oss mätta på längre och vilket fyller oss med mest näring? Om vi upplever mindre hunger och sötsug är det mer sannolikt att vi också tappar vikt.

MåBra:s bloggare My om podden VIKTIGT: Hälsa är mer än BMI!

Det har också visat sig att nötter till exempel kanske inte blir lika mycket kalorier i kroppen som man räknat ut att de innehåller. Detta för att kroppen inte verkar kunna bryta ner alla fetter i nötterna.

Det skulle kunna vara så för fler livsmedel, men det finns dåligt med studier. Men om man jämför nötterna med till exempel en munk så skulle kalorierna från fettet i munken vara direkt tillgängliga för kroppen att bryta ner.

Se ocksåstudie rankar tusentals livsmedel efter hur hälsosamma de är.

Totala förbud gynnar varken välmående eller vikt

Det är också viktigt att tänka att det finns livsmedel som vi bör äta mer av ofta och några vi bör njuta ordentligt av mer sällan men att det inte existerar några livsmedel som är förbjudna eller alltid dåliga.

Viktigt är också att äta tillräckligt med mat. En bra riktlinje är tre större huvudmål om dagen då det håller oss mätta längre och minskar risken att vi upplever sug framåt kvällen.

Agnes Wold: Därför skulle jag aldrig banta

Exempel på mat för hälsosam viktnedgång

Här följer Tamara Willners exempel på hur en matdag kan se ut om man äter fler hälsosamma kalorier för viktnedgång.

Frukost: Havregrynspannkakor med blåbär och en sked naturell yoghurt eller fullfet yoghurt med lite nötter. Till det kaffe med fullfet mjölk eller bara mjölk.

Lunch: 2 stora spett med halloumi och grönsaker eller två kokta ägg, kalkon, cheddarost och mörkt bröd.

Mellanmål: Äppelskivor med en stor sked jordnötssmör.

Middag: Hemmalagad kyckling butter curry med gröna grönsaker eller köttbullar med fullkornspasta och parmesan.

Efterrätt: Två rutor mörk choklad.

Källa: DailyMail

Foto: TT

Utvald läsning